Την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία επαναλαμβάνει ο ΟΗΕ καθώς η Ανατολική Γούτα πνίγεται στο αίμα αμάχων.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού ζήτησε όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν κάθε εχθροπραξία για 30 ημέρες και χωρίς καμία καθυστέρηση.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, ξεκαθάρισε πως η εκεχειρία θα εφαρμοστεί μόνο αφότου συμφωνηθεί ο τρόπος της εφαρμογής της.
Στην πόλη Ντούμα, όπως καταγγέλλουν οι ακτιβιστές, ακόμα εννέα πολίτες σκοτώθηκαν σε κυβερνητικό βομβαρδισμό.
Από την κλιμάκωση της έντασης, πριν από οκτώ ημέρες, τουλάχιστον 541 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το συριακό καθεστώς.
Η Ανατολική Γούτα είναι το μεγαλύτερο προπύργιο των ανταρτών κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό και βρίσκεται υπό πολιορκία από το 2013, από τον συριακό στρατό και με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν.
Παρότι η βία περιορίστηκε, από το Σάββατο, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται.
Τι συμβαίνει τώρα στην Ανατολική Γούτα
Σημερινά ρεπορτάζ από τη Συρία κάνουν λόγο για νέους βομβαρδισμούς στις περιοχές Ντούμα και Χαράστα. Σύμφωνα με τους διασώστες που ονομάζονται «Λευκά Κράνη», εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ντούμα.
Την Κυριακή έχασαν τη ζωή τους είκοσι άμαχοι ενώ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 393.000 πολίτες είναι εγκλωβισμένοι στην περιοχή.
Η θέση του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως τα ψηφίσματα έχουν νόημα μόνο εάν εφαρμόζονται αποτελεσματικά. «Και γι’ αυτό» πρόσθεσε «αναμένω το ψήφισμα να εφαρμοστεί άμεσα».
«Η Ανατολική Γούτα δεν μπορεί να περιμένει, πρέπει να τερματιστεί αυτή η κόλαση επί γης».
Το ψήφισμα του ΣΑ του Οργανισμού προβλέπει «όλες οι πλευρές να σταματήσουν χωρίς καθυστέρηση τις εχθροπραξίες» και να διασφαλίσουν «βιώσιμη ανθρωπιστική παύση για τουλάχιστον 30 ημέρες σε όλη τη χώρα».
Η συριακή κυβέρνηση πάντως αρνείται πως βάζει πολίτες στο στόχαστρό της και υποστηρίζει πως προσπαθεί να απελευθερώσει την Ανατολική Γούτα από τους «τρομοκράτες».
Ποια είναι η κατάσταση στην Ανατολική Γούτα
Ένας γιατρός περιέγραψε στο BBC πως οι συνάδελφοί του εργάζονται «χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς φάρμακα, χωρίς οξυγόνο, χωρίς φάρμακα για αναισθησία, παυσίπονα και αντιβιοτικά».
«Εργάζονται σε μια πραγματικά, πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Μας θυμίζει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο» τόνισε.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 12.763 πολίτες έχουν σκοτωθεί από πυρά των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και των συμμαχικών τους δυνάμεων στην Ανατολική Γούτα από το 2011.
(φωτογραφία αρχείου)