Η Γαλλία συμβουλεύει τους γάλλους πολίτες, η παρουσία των οποίων δεν είναι απαραίτητη, να εγκαταλείψουν προσωρινά το Μάλι, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.
«Συνιστάται η αποφυγή κάθε μετακίνησης προς το Μάλι μέχρι νεοτέρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία δημοσιεύεται καθώς οι αντάρτες τουαρέγκ και ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις προωθούνται προς το νότο, αφού έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της χώρας.
Οι ηγέτες των χωρών της Δυτικής Αφρικής συναντώνται σήμερα στο Ντακάρ για να συζητήσουν την κατάσταση στο Μάλι, καθώς έληξε χθες τα μεσάνυχτα η προθεσμία που είχε δοθεί από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) στη χούντα των πραξικοπηματιών για την παράδοση της εξουσίας στην πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ παράλληλα, συνεχίζεται η προέλαση των ανταρτών τουαρέγκ προς νότον.
Ο επικεφαλής του πραξικοπήματος της 21ης Μαρτίου λοχαγός Αμαντού Σανογκό δεσμεύθηκε χθες ότι θα επαναφέρει την ισχύ του συντάγματος και των θεσμών του κράτους πριν από τη διεξαγωγή εκλογών.
Από την πλευρά της, η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής απειλεί με κλείσιμο των συνόρων του Μάλι στις εμπορικές συναλλαγές, με διπλωματική απομόνωση της χώρας και το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων στην Κεντρική Τράπεζα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής.
Επωφελούμενοι από την χαοτική κατάσταση που ακολούθησε το πραξικόπημα στο Μπαμακό, οι αντάρτες τουαρέγκ του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ συνέχισαν την επέλασή τους στο βόρειο τμήμα της χώρας,
Αφού κατέλαβαν την Παρασκευή το διοικητικό κέντρο του Κιντάλ και στη συνέχεια την πόλη Γκάο το Σάββατο, οι τουαρέγκ εισήλθαν στο Τιμπουκτού και ύψωσαν τη σημαία τους, ολοκληρώνοντας την κατάληψη των τριών κύριων πόλεων του βόρειου Μάλι..
Το Μάλι είναι το πρώτο παράπλευρο θύμα της σύγκρουσης στη Λιβύη: οι καλά οπλισμένοι μισθοφόροι από το Μαλί που πολέμησαν για τον Μουάμαρ Καντάφι, πύκνωσαν τις τάξεις του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ .Σύμφωνα με το Μπαμακό, οι τουαρέγκ έχουν επίσης τη στήριξη των ένοπλων οργανώσεων που συνδέονται λιγότερο ή περισσότερο με την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) και δραστηριοποιούνται στην γκρίζα ζώνη της υποσαχάρειας Αφρικής.
Οι πραξικοπηματίες διακήρυξαν ότι ανέτρεψαν τον πρόεδρο του Μαλί Αμαντού Τουμανί Τουρέ εξαιτίας της ανικανότητας του να αντιμετωπίσει την προέλαση των τουαρέγκ.