Την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία ζήτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επικρότησε τα σχέδια έναρξης συνομιλιών με το Μαυροβούνιο τον Ιούνιο. Η Ευρωβουλή κάλεσε ακόμη τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου να το πράξουν.

Σε ότι αφορά τη Σερβία, η Ευρωβουλή χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου το Μάρτιο να χορηγήσει στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Επιπλέον, ζητεί την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, υπενθυμίζοντας ότι η πρόοδος της ενταξιακής της πορείας θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχία για τις εθνοτικές διακρίσεις στη Σερβία και ζητούν από την κυβέρνηση να αποδώσει αυξημένη πολιτική προτεραιότητα στη βελτίωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων, περιλαμβανομένων των ίσων όρων πρόσβασης στην αγορά εργασίας και της δίκαιης εκπροσώπησης στα θεσμικά όργανα. Επισημαίνουν δε ότι μεγάλος αριθμός Σέρβων που αιτούνται άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει σε εθνοτικές μειονότητες.

Το ψήφισμα χαιρετίζει τη συμφωνία του Φεβρουαρίου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας σύμφωνα με την οποία η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο θα διαχειρίζονται από κοινού τα σύνορά τους και τονίζει την ύψιστη σημασία συνέχισης του διαλόγου. Ωστόσο, ανησυχία προκαλούν οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 μεταξύ Νατοϊκών και Σέρβων που βρίσκονται στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη διασφάλισης δίκαιων κοινοβουλευτικών και τοπικών εκλογών στις 6 Μαΐου και καλεί τις σερβικές αρχές να μη διεξάγουν τοπικές εκλογές στους δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου.

Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου να το πράξουν.

Το ψήφισμα χαιρετίζει την έναρξη διαλόγου τον Ιανουάριο αναφορικά με τις θεωρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη απομόνωση των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου. Η Ευρωβουλή τονίζει ότι αναμένει από την Επιτροπή να παρουσιάσει σχέδιο για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων φέτος την άνοιξη και υποστηρίζει την εκπόνηση μελέτης το φθινόπωρο του 2012 που θα διερευνά το κατά πόσο είναι εφικτή η συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης της ΕΕ με το Κοσσυφοπέδιο.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ελπίδα ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα επιτρέψει στους αθλητές του Κοσσυφοπεδίου να λάβουν μέρος στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Το ψήφισμα προσθέτει ότι οι βασικές προκλήσεις που απομένουν περιλαμβάνουν την επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της ασταθούς και τεταμένης κατάστασης στο Βορρά. Απευθύνει δε έκκληση για ταχείες συνταγματικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ότι αφορά το Μαυροβούνιο το ψήφισμα της Ευρωβουλής υπογραμμίζει τη “σημαντική πρόοδο” της χώρας και χαιρετίζει την πρόθεση του Συμβουλίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα, εξαίρει το Μαυροβούνιο για την προσήλωσή του και τον εποικοδομητικό του ρόλο στην περιφερειακή σταθερότητα και την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας με τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σημαντικές προσπάθειες θα πρέπει να καταβληθούν, ωστόσο, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, μέτρα, που όπως τονίζει το ψήφισμα θα εξακολουθήσουν να έχουν καίρια σημασία σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ένταξης του Μαυροβουνίου.

Τονίζεται, τέλος, το πρόβλημα της συνεχιζόμενης σοβαρής υποεκπροσώπησης των γυναικών στο κοινοβούλιο, σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις και σε θέσεις λήψης αποφάσεων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και εκφράζεται ανησυχία για τις διάσπαρτες παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών. Για το λόγο αυτό το ψήφισμα ενθαρρύνει τις αρχές του Μαυροβουνίου να προωθήσουν τις πολιτικές για την ισότητα των δύο φύλων και να καθιερώσουν την αρχή της ισότητας των απολαβών.