Την οικονομική του πολιτική υπερασπίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα σε μια προσπάθεια να πείσει τους εκλογείς ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 2ας Νοεμβρίου ότι οι χειρισμοί του ήταν αποτελεσματικοί, την ώρα που το ποσοστό των ανέργων συνεχίζει να είναι πολύ υψηλό.

«Διήλθαμε την χειρότερη οικονομική κρίση μετά από αυτήν της μεγάλης ύφεσης του 1929» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας στο Οχάιο, παραδεχόμενος ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου πολλά εκατομμύρια θέσεων εργασίας είχαν ήδη απολεσθεί, ωστόσο χάρις στη δέσμη μέτρων-ύψους 787 δισ. δολαρίων- δεν χάθηκαν περισσότερες.

«Η οικονομία μας συνέρχεται σταδιακά, όμως το τραύμα της υπήρξε πολύ μεγάλο, άρα τα οκτώ εκατομμύρια των ανέργων από τη μια μέρα στην άλλη δεν θα ξαναβρούν δουλειά» υπογράμμισε.

Ανεργία, περικοπές στους προϋπολογισμούς όλων των Πολιτειών, τεράστιο ομοσπονδιακό έλλειμμα (σωρευτικά 11 τρισ. δολάρια), ύφεση στην κτηματομεσιτική αγορά, κάνουν τον Λευκό Οίκο να φοβάται μία «ψήφο τιμωρίας» την 2α Νοεμβρίου, κάτι που θα άλλαζε την πλειοψηφία των Δημοκρατικών και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.