Η Βόρεια Κορέα έχει αρχίσει να συνομιλεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την επανέναρξη των πυρηνικών επιθεωρήσεων στη χώρα, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας της Πιονγκγιάνγκ με την Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε η Υπηρεσία, η οποία εδρεύει στη Βιέννη.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας κάλεσε τις προηγούμενες ημέρες την ΙΑΕΑ σε αυτές τις συνομιλίες, την ίδια ημέρα που ανακοίνωσε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη δοκιμή ενός πυραύλου.

Η ΙΑΕΑ διαβουλεύεται με τις ΗΠΑ λόγω του κινδύνου το ζήτημα της πυραυλικής δοκιμής να ακυρώσει ή να αναστείλει τη διμερή συμφωνία που προβλέπει επισιτιστική βοήθεια σε αντάλλαγμα για το πάγωμα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, όπως επισήμαναν διπλωμάτες στη Βιέννη.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στο τέλος Φεβρουαρίου ότι οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ θα παρακολουθούν το «πάγωμα» αυτό.

Αξιωματούχοι της ΙΑΕΑ και της Βόρειας Κορέας κάνουν προκαταρκτικές συζητήσεις, που θα πρέπει να ακολουθηθούν από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για επιθεωρήσεις σύμφωνα με τους διπλωμάτες.