Η πυρηνική ενέργεια είναι πιο ασφαλής απ’ ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν, όταν ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 έπληξαν την περιοχή γύρω από τον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκία Αμάνο, αν και η Greenpeace επισημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχει διδαχθεί «πραγματικά» από την καταστροφή αυτή.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ενόψει της πρώτης επετείου από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα έπειτα από εκείνο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας το 1986, ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιουκία Αμάνο αναφέρει ότι έκτοτε έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της παγκόσμιας πυρηνικής ασφάλειας.
«Η πυρηνική ασφάλεια είναι πιο αυστηρή απ’ ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν», εκτιμά ο Αμάνο. «Τώρα γνωρίζουμε τι πήγε λάθος και έχουμε μία ξεκάθαρη πορεία δράσης για την αντιμετώπιση αυτών των αιτιών, όχι μόνο στην Ιαπωνία, αλλά και παντού στον κόσμο».
Η ανακοίνωση της ΙΑΕΑ αναφέρει επίσης ότι αναγνωρίζει ότι το περσινό ατύχημα προκάλεσε σοκ στην πυρηνική βιομηχανία, τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές, όμως επισημαίνει ότι μπορούν να γίνουν πολλά για να μην επαναληφθεί.
«Προκλήθηκε από τη δύναμη της φύσης, όμως οι υπάρχουσες αδυναμίες της κατασκευής (του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα) ως προς την άμυνα του απέναντι στις φυσικές καταστροφές, οι παραβλέψεις, η διαχείριση ατυχημάτων και η αντιμετώπιση των εκτάκτων καταστάσεων είναι αυτές που επέτρεψαν στο συμβάν να εξελιχθεί με τον τρόπο που εξελίχθηκε», σημειώνει η ΙΑΕΑ.
Ο Αμάνο υπογράμμισε: «Ανθρώπινα λάθη όπως αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ιαπωνία (…). Οι χώρες σε όλο τον κόσμο αναζητούν τους αδύναμους κρίκους στα δικά τους συστήματα και λαμβάνουν μέτρα για να τους ενισχύσουν».
Πάντως η οργάνωση Greenpeace, που είναι αντίθετη στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, επισημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα δεν φαίνεται να έχει διδαχθεί πραγματι.