Η Σαουδική Αραβία εγκαινίασε σήμερα έναν αντιτρομοκρατικό συνασπισμό 40 κυρίως σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών και υποσχέθηκε έναν ανελέητο αγώνα εναντίον των εξτρεμιστικών οργανώσεων μέχρι «να εξαφανισθούν από τη γη».
Ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, κήρυξε την έναρξη στο Ριάντ μιας συνόδου των υπουργών Άμυνας αυτών των χωρών της Ασίας και της Αφρικής, ανάμεσα στις οποίες το Πακιστάν, η Τουρκία και η Νιγηρία, σηματοδοτώντας τον σχηματισμό αυτού του συνασπισμού.
Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει ένας «ισχυρός, εξαιρετικός και ειδικός συντονισμός» ανάμεσα στα μέλη του συνασπισμού εναντίον των εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Το σιιτικό Ιράν, μεγάλος αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και η Συρία και το Ιράκ δεν συμμετέχουν στον συνασπισμό αυτό.
Το Κατάρ, το οποίο περιλαμβάνεται σ’ έναν κατάλογο των χωρών μελών που δημοσιοποιήθηκε από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, δεν πήρε μέρος στη συνάντηση.
Τέσσερις αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ τον Ιούνιο κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, κάτι που η Ντόχα διαψεύδει.
«Η συνάντησή μας είναι πολύ σημαντική επειδή αυτά τα τελευταία χρόνια οι (τρομοκρατικές) οργανώσεις δρούσαν στις χώρες μας χωρίς να υπάρχει συντονισμός» για την αντιμετώπισή τους, δήλωσε ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος.
«Η κατάσταση αυτή τελειώνει σήμερα καθώς περισσότερες από 40 χώρες στέλνουν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι θα εργασθούμε μαζί και θα συνδυάσουμε τις δυνατότητές μας στους τομείς του στρατού, της οικονομίας, της πολιτικής και των πληροφοριών», υπογράμμισε.
«Αυτό θα γίνεται από σήμερα και κάθε χώρα θα συνεισφέρει στο μέτρο των δυνατοτήτων της».
Με την ευκαιρία αυτή ο πρίγκιπας Μοχάμεντ εξέφρασε την αλληλεγγύη των συμμετεχόντων με την Αίγυπτο, όπου μια επίθεση εναντίον τζαμιού την Παρασκευή στοίχισε τη ζωή σε 305 ανθρώπους. «Είναι ένα πολύ οδυνηρό γεγονός που μας υπενθυμίζει τους κινδύνους της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», τόνισε.
«Θα είμαστε στο πλευρό της Αιγύπτου και όλων των χωρών του κόσμου που πολεμούν εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», συνέχισε ο σαουδάραβας πρίγκιπας.
«Περισσότερο από τον φόνο αθώων και τη διάδοση του μίσους, η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός παραμορφώνουν την εικόνα της θρησκείας μας», υπογράμμισε ακόμη ο νεαρός σαουδάραβας πρίγκιπας που υποστηρίζει ένα «μετριοπαθές, ανεκτικό και ανοικτό προς τις άλλες θρησκείες ισλάμ».
Με τον συνδυασμό των μέσων 40 χωρών «αρχίζει μια νέα φάση στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, η οποία καταγράφει ήδη ήττες σε πολυάριθμες μουσουλμανικές χώρες», υπογράμμισε ακόμη ο σαουδάραβας πρίγκιπας.
«Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε τους τρομοκράτες μέχρι να εξαφανισθούν από τη γη», είπε ακόμη.
Στρατιωτικός διοικητής του συνασπισμού είναι ο πακιστανός στρατηγός Ραχίλ Σαρίφ, ο οποίος θα έχει το γενικό επιτελείο του στο Ριάντ.
Μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησης, ο πακιστανός στρατηγός διευκρίνισε πως θα έχει ως αποστολή «να κινητοποιήσει και να συντονίσει τους πόρους, να διευκολύνει τις ανταλλαγές πληροφοριών και να βοηθήσει τις χώρες μέλη να οικοδομήσουν τις δικές τους δυνατότητες για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας».
Η Σαουδική Αραβία είναι ήδη μέλος μιας υπό τις ΗΠΑ δυτικής συμμαχίας που πολεμά κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία.
Ο σχηματισμός αυτού του νέου συνασπισμού γίνεται σε μια περίοδο έντασης ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.
Οι δύο χώρες, οι οποίες από τον Ιανουάριο 2016 δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, είναι αντιμέτωπες σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα στις συγκρούσεις στη Συρία και την Υεμένη όπου υποστηρίζουν αντίθετα στρατόπεδα.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times, ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ είχε χαρακτηρίσει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ «νέο Χίτλερ».