Η Βουλή της Ρώμης ενέκρινε, με 264 ψήφους υπέρ και 221 κατά, τροπολογία της Λέγκας του Βορρά, με τις ψήφους της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς, που εισάγει την λεγόμενη «αστική ευθύνη των δικαστικών».
Κάθε πολίτης που νομίζει ότι ζημιώθηκε από απόφαση ή συμπεριφορά δικαστικού η οποία μπορεί να παραβίασε το Δίκαιο, θα έχει δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση από το ιταλικό δημόσιο και από τον συγκεκριμένο δικαστικό.
Είναι η πρώτη φορά, από την σύσταση της κυβέρνησης Μόντι, που το κόμμα του Μπερλουσκόνι Οίκος της Ελευθερίας, συντάσσεται ξανά με την Λέγκα η οποία, ως γνωστόν, δεν στηρίζει το κυβερνητικό σχήμα του ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού.
Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι δήλωσε ότι «πρόκειται για πολύ σοβαρό γεγονός… για μια παλιά γνωστή μέθοδο. Ο Οίκος της Ελευθερίας είχε ανακοινώσει ότι θα ψήφιζε κατά του μέτρου και έπραξε το ακριβώς αντίθετο».
Η ανατροπή των αρχικών προβλέψεων οφείλεται πιθανώς και στο ότι τελικά επελέγη η μέθοδος της μυστικής ψηφοφορίας.
Η Ένωση Ιταλών Δικαστικών, διαμέσου του γραμματέα της Τζουσέπε Κασίνι προσθέτει ότι «πρόκειται σαφώς για μια προσπάθεια εκφοβισμού των εισαγγελέων και δικαστών. Ένα νομοθετικό τερατούργημα που θα πρέπει οπωσδήποτε να απαλειφθεί από την γερουσία».
Η ιταλίδα υπουργός δικαιοσύνης Πάολα Σεβερίνο σχολίασε ότι «το κοινοβούλιο είναι σίγουρα κυρίαρχο, αλλά προσβλέπουμε σε κάποια μελλοντική τροποποίηση διότι μεμονωμένες παρεμβάσεις στο ζήτημα μπορούν να ζημιώσουν την αρμονία του γενικότερου πλαισίου».
Όπως τονίζουν σχολιαστές, η αναγνώριση της ευθύνης των δικαστικών για τυχόν λάθη τους αποτελεί πάγια θέση και αίτημα της ιταλικής κεντροδεξιάς. Το ότι όμως η τροπολογία ψηφίστηκε από την Λέγκα και το κόμμα του Μπερλουσκόνι τη στιγμή που οι πολιτικές τους πορείες έμοιαζαν απομακρύνονται μπορεί να δημιουργήσει ουσιαστικά προβλήματα για την κυβέρνηση Μόντι, η οποία, για να συνεχίσει την δράση της, χρειάζεται την διαρκή κοινοβουλευτική στήριξη του κόμματος του Μπερλουσκόνι.