Μια μούμια ηλικίας 2.200 ετών, η οποία άνηκε στη Δυναστεία των Πτολεμαίων και σήμερα φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιολογίας της Λισαβόνας, είχε σημάδια από πυκνούς όγκους μεταξύ λεκάνης και οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης – στοιχεία της θανατηφόρου νόσου του καρκίνου του προστάτη.
Ο καθηγητής Σαλίμα Ικράμ, του Πανεπιστημίου του Κάιρο της Αιγύπτου, ο οποίος ανέλαβε την έρευνα, δήλωσε: «Οι συνθήκες διαβίωσης στους αρχαίους χρόνους ήταν διαφορετικές. Δεν υπήρχαν τροποποιημένα τρόφιμα, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ασθένεια δεν συνδέεται απαραίτητα με βιομηχανικούς παράγοντες, αλλά γενετικούς».
Η μούμια περιβάλλει έναν άντρα, ηλικίας μεταξύ 51-60 χρονών και ύψους 1,65, ενώ χρονολογείται μεταξύ το 285-230 π.Χ.
«Οι βλάβες των οστών υποδηλώνουν μεταστατικό καρκίνο του προστάτη», γράφουν ερευνητές στο περιοδικό της Διεθνούς Παλαιοπαθολογίας.
Η μούμια υπεβλήθη σε πολλαπλές αξονικές τομογραφίες, οι οποίες έδειξαν ότι ο νεκρός άντρας έπασχε από οστεοαρθρίτιδα , η οποία πιθανώς να σχετίζεται με χαμηλότερη οσφυϊκή σκολίωση. Επιπλέον, εντοπίστηκαν αρκετά κατάγματα στα οστά, τα οποία ενδεχομένως να οφείλονται στο γεγονός ότι η μούμια μεταφέρθηκε από την Αίγυπτο στην Ευρώπη.
Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ένα μεγάλο αριθμό όγκων, των οποίων το μέγεθος έφτανε μέχρι και τα 15 χιλιοστά.
Ο συγκεκριμένος καρκίνος ξεκινά από τον αδένα του προστάτη και συνήθως εξαπλώνεται στη περιοχή του πυέλου, τη σπονδυλική στήλη, το βραχίονα, τα οστά των κάτω άκρων, τα πλευρά και τελικά εξαπλώνεται σε όλο το σκελετό.
Δεν αποκλείεται να πρόκειται και για άλλη ασθένεια, ωστόσο το φύλο, η ηλικία, οι όγκοι, το σχήμα και η πυκνότητά τους είναι στοιχεία που υποδηλώνουν καρκίνο του προστάτη.
«Αυτή είναι η παλαιότερη γνωστή περίπτωση καρκίνου του προστάτη στην Αρχαία Αίγυπτο και η δεύτερη παλαιότερη στην ιστορία», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας.
Η παλαιότερη διάγνωση της νόσου έγινε το 2007 όταν οι ερευνητές εξέτασαν έναν σκελετό ηλικίας 2700 ετών. Επρόκειτο για έναν Σκύθη βασιλιά, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 40-50 ετών, στη Ρωσία.
«Αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι ο καρκίνος υπήρχε κατά την αρχαιότητα, και με βεβαιότητα στην αρχαία Αίγυπτο», δηλώνουν οι ερευνητές.
Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι οι αξονικοί τομογράφοι υψηλής ποιότητας εμφανίστηκαν το 2005, επομένως το έργο των ερευνητών ήταν δυσκολότερο κατά τα προηγούμενα έτη. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η έρευνα της παλαιοπαθολογίας μπορεί, στις μέρες μας, να φέρει σπουδαία στοιχεία στο φως της δημοσιότητας.