Την ελπίδα ότι η Σερβία έως το τέλος του 2012 θα λάβει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τάντιτς.
Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην 5η Διάσκεψη των πρέσβεων της Σερβίας που διεξάγεται στο Βελιγράδι, ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα το 2012 θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την εκπλήρωση των στόχων της σε κλίμα παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που θα χαρακτηρίσει όλη τη νέα χρόνια.
«Συνεχίζουμε στο περιβάλλον αυτό να αγωνιζόμαστε για την απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, ελπίζουμε να καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων και συνεχίζουμε να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για τη διαφύλαξη των εθνικών μας συμφερόντων στο Κόσοβο» είπε ο κ. Τάντιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν στη χώρα, δεν εξαρτάται μόνον από την ίδια, αλλά και από την ΕΕ και από τις παγκόσμιες δυνάμεις.
«Μπορώ να τονίσω ότι όλες τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής θα συνεχίσουμε να τις αντιμετωπίζουμε στο ίδιο κλίμα κρίσης» υπογράμμισε ο κ. Τάντιτς, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι ότι οι χώρες της ΕΕ δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό της διεύρυνσης.
Ο Σέρβος πρόεδρος πρόσθεσε ότι ιδιαίτερη δυσκολία αποτελεί το γεγονός ότι οι χώρες που στήριζαν περισσότερο τη Σερβία είναι εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, αλλά ανεξάρτητα απ’ αυτό η Σερβία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ένταξη στην ΕΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, μιλώντας στους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη τόνισε ότι η εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η περιφερειακή συνεργασία και η επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου παραμένουν προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Βελιγραδίου για το 2012.
Ο κ. Γέρεμιτς διευκρίνισε ότι αυτό που έχει σημασία για ολόκληρο το έθνος είναι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που αποτελούν προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να θυσιαστεί ο ένας στόχος προς όφελος άλλου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας τόνισε ότι επιδίωξη της χώρας του είναι η εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων, η εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, ανεξάρτητα από το πότε στην ΕΕ θα υπάρξει ομοφωνία για τα επόμενα επίσημα βήματα στη διαδικασία προσέγγισης της Σερβίας με την Ένωση.
Παρά την κρίση στην ΕΕ, που είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην πίστη για το ευρωπαϊκό σχέδιο και η οποία αναμφίβολα έχει επίδραση στα Βαλκάνια, η Σερβία είναι προσηλωμένη στην προσχώρηση στην ΕΕ, υπογράμμισε.
Η κυβέρνηση της Σερβίας στην αρχή της θητείας της έθεσε τέσσερις διπλωματικές προτεραιότητες: τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, την περιφερειακή αρμονία, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του ζητήματος του Κοσόβου και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με τον κόσμο, είπε.
«Στη διάρκεια της θητείας μας ακολουθήσαμε με συνέπεια εξωτερική πολιτική με τις βάσεις αυτές και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Τώρα, έγινε σαφές ότι μεταξύ των αρμόδιων πολιτικών παραγόντων στη Σερβία έχει επέλθει ομοφωνία στο ζήτημα των τεσσάρων προτεραιοτήτων» εκτίμησε ο κ. Γέρεμιτς.
Αναφερόμενος στη διαδικασία συμφιλίωσης στα Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας τόνισε ότι στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών οι περιφερειακές δράσεις της χώρας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, θα διοργανωθούν με κεντρικό σύνθημα: «Από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως την ειρήνη στα Βαλκάνια».
Με την πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), η Σερβία έκανε σειρά θαρραλέων βημάτων υπό την ηγεσία του προέδρου Μπόρις Τάντιτς, καταβάλλοντας προσπάθειες για το κλείσιμο οδυνηρών κεφαλαίων της πρόσφατης ιστορίας της περιοχής, υπογράμμισε ο κ. Γέρεμιτς.