Μετά τη Γερμανία, και η Αυστρία επέκρινε σήμερα τον πρόεδρο της Τουρκίας για τις εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο στις δύο χώρες.
Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περνούν μια περίοδο έντασης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016. Πολλοί Τούρκοι που έχουν διπλή υπηκοότητα περιλαμβάνονται στους περίπου 50.000 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί έκτοτε από τις τουρκικές αρχές.
Το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε και πάλι τους Τούρκους της Γερμανίας να «δώσουν ένα μάθημα» στα «αντιτουρκικά» γερμανικά κόμματα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και επιτέθηκε ευθέως στον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος τον είχε προειδοποιήσει να μην αναμιγνύεται στη γερμανική πολιτική σκηνή.
«Ποιος είσαι εσύ που μιλάς στον πρόεδρο της Τουρκίας; Μίλα στον υπουργό Εξωτερικών. Μάθε ποια είναι η θέση σου» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε μια συγκέντρωση υποστηρικτών του στην πόλη Ντενιζλί.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επέκρινε και αυτός σήμερα τον Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt am Sonntag. Ο Κουρτς, που διεκδικεί την καγκελαρία στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι προσπαθεί να υποκινήσει την τουρκική διασπορά.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τις τουρκικές κοινότητες, ιδίως στη Γερμανία και την Αυστρία», υποστήριξε. «Πολώνει και μεταφέρει τις τουρκικές διενέξεις στην ΕΕ. Καταδικάζω τη συνεχή ανάμιξη του Ερντογάν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Γερμανία», πρόσθεσε.
Το Σάββατο, η σύλληψη του Γερμανού συγγραφέα τουρκικής καταγωγής Ντογάν Ακανλί από τις ισπανικές αρχές κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας προκάλεσε την οργή του Βερολίνου. Ο συγγραφέας, που έχει επικρίνει τον Ερντογάν, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα με περιοριστικούς όρους.
Ο Γκάμπριελ χαιρέτισε την απελευθέρωση του Ακανλί, ο οποίος ωστόσο θα πρέπει να παραμείνει στην Ισπανία μέχρι να εξετάσει η ισπανική δικαιοσύνη το αίτημα έκδοσής του στην Τουρκία. «Θα ήταν λυπηρό αν η Τουρκία κατάφερνε να συλλαμβάνονται ακόμη και στο άλλο άκρο της Ευρώπης οι άνθρωποι που υψώνουν τη φωνή τους κατά του προέδρου Ερντογάν», ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του όπως αναφέρει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.