Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη και από άλλους διεθνείς οργανισμούς να ανακρίνουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους που «εμπλέκονται στην εισβολή στο Ιράκ και στις δολοφονίες Ιρακινών», όπως ανακοίνωσαν σήμερα.

Οι μαχητές που διεξάγουν πόλεμο εδώ και μια δεκαετία στο Αφγανιστάν έστειλαν ανακοίνωση στα μέσα ενημέρωσης κάνοντας έκκληση αυτοί «που έπαιξαν ρόλο στην εισβολή στο Ιράκ (να οδηγηθούν) στη δικαιοσύνη».

«Η ραχοκοκαλιά των εισβολέων έσπασε χάρη στην ευλογία του Αλλάχ στην πατρίδα των μουσουλμάνων και επιτέλους αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν με άδεια χέρια», δήλωσε ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιόν τρόπο και σε ποια κατάσταση οι αμερικανοί εγκατέλειψαν το Ιράκ».

Το κίνημα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι εγκατέλειψαν το Ιράκ «αφού λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τους εθνικούς πόρους, την ιστορική κληρονομιά και τις υποδομές».

«Παρ’ όλα αυτά, 150.000 καταπιεσμένοι ιρακινοί δολοφονήθηκαν από τους Αμερικανούς», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες τερμάτισαν ύστερα από εννέα χρόνια την στρατιωτική τους αποστολή στο Ιράκ αυτό τον μήνα. Ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων της πρεσβείας και διπλωματών έχουν παραμείνει σε μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές πρεσβείες στον κόσμο.