Απίστευτες σκηνές καταγράφηκαν στο Κοινοβούλιο της Βραζιλίας, όπου την πλειοψηφία έχει η αντιπολίτευση, όταν περίπου εκατό υποστηρικτές της κυβέρνησης Μαδούρο εισέβαλαν και ξυλοκόπησαν κάποιους βουλευτές.
Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, το περιστατικό έγινε έπειτα από συνεδρίαση της Βουλής για την ημέρα ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας.
Οι εισβολείς πέρασαν κραδαίνοντας ξύλα και σωλήνες και περίπου 350 άνθρωποι βρέθηκαν υπό ομηρία για ώρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σώματος. Ανάμεσά τους ήταν και 108 δημοσιογράφοι, φοιτητές και επισκέπτες του κτιρίου που εγκλωβίστηκαν μέσα στη Βουλή όσο διαρκούσαν τα επεισόδια.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τραυματίστηκαν πέντε βουλευτές και κάποιοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθεί ιατρική βοήθεια. Τραυματίστηκαν επίσης δημοσιογράφοι και δύο μέλη του προσωπικού της Βουλής.
«Αυτό δεν πονάει τόσο όσο πονάει το να βλέπουμε κάθε μέρα το πώς χάνουμε τη χώρα μας» δήλωσε ο βουλευτής Armando Armas καθώς έμπαινε στο ασθενοφόρο με το κεφάλι του δεμένο.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη βία, κάνοντας λόγο για «επίθεση στις δημοκρατικές αρχές που τίμησαν οι άνδρες και οι γυναίκες που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας πριν από 206 χρόνια».
Η ιστοσελίδα Tal Cual απέδωσε στην επίθεση στην οργάνωση «colectivos» και περιέγραψε πώς οι εισβολείς έριξαν κάτω κάποιους βουλευτές και τους κλωτσούσαν.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο σημείο, τους δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν ενώ ένας από τους εισβολείς είχε όπλο.
Η εισβολή εκτυλίχθηκε την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο μιλούσε σε στρατιωτική παρέλαση για την ημέρα ανεξαρτησίας, σε άλλο σημείο του Καράκας. Πριν την εισβολή, ο αντιπρόεδρος Ταρέκ Ελ Αϊσάμι εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της βουλής με τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργούς, και κάλεσε τους υποστηρικτές του Μαδούρο να εμφανιστούν για να εκφράσουν την υποστήριξή τους.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως «καταδικάζει τις πράξεις βίας στους κήπους του Κοινοβουλίου» και πως διέταξε έρευνα «για να φανεί όλη η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους».
Το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ελέγχεται από την αντιπολίτευση από τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 και αποτελεί κομβικό σημείο για τους επικριτές του προέδρου.