Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η Ιρλανδία να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την προσχώρησή της σε δημοσιονομική ένωση των χωρών της ευρωζώνης. «Οι πιθανότητες», δήλωσε η υπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα Λουσίντα Κράιτον, «να χρειαστεί δημοψήφισμα είναι 50-50».

«Θα το εξετάσουμε λεπτομερειακά τις επόμενες δύο εβδομάδες», πρόσθεσε από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι είκοσι τρεις από τους 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιδιώξουν στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση με αυστηρότερους κανόνες πειθαρχίας να εφαρμόζονται στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Ωστόσο η Βρετανία, σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ιρλανδίας, ανέφερε ότι δεν θα αποδεχθεί τις προταθείσες τροποποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη αφού απέτυχε να εξασφαλίσει τις εξαιρέσεις που επεδίωκε.

Η Κράιτον δήλωσε ότι περιμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενεργήσει πιο αποφασιστικά τις επόμενες εβδομάδες κλιμακώνοντας το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. «Θα υπάρξει μια συνεχιζόμενη ανάγκη η ΕΚΤ να δράσει πιο ενεργά στην αγορά για να συνεχίσει να προσπαθεί να σταθεροποιήσει το νόμισμα», είπε.