Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι θα υποδεχθεί τη Δευτέρα τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για να συζητήσουν τις διαφωνίες μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου όσον αφορά τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία.
«Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα έλθει στην Τουρκία. Θα μιλήσουμε μαζί του για το ζήτημα του Ιντσιρλίκ», σημείωσε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Αυτή η στρατιωτική βάση βρίσκεται στο επίκεντρο αντεγκλήσεων αφότου η Άγκυρα απαγόρευσε, στα μέσα Μαΐου, σε γερμανούς κοινοβουλευτικούς να την επισκεφθούν για να συναντηθούν με τα στελέχη των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί εκεί. Αντιδρώντας, το Βερολίνο απείλησε να μεταφέρει αλλού τα γερμανικά στρατεύματα.
Η βάση του Ιντσιρλίκ, στο νότιο τμήμα της Τουρκίας, έχει μείζονα ρόλο στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Η Άγκυρα αιτιολόγησε την άρνηση αυτή κατηγορώντας το Βερολίνο ότι έδωσε πολιτικό άσυλο σε τούρκους πολίτες, ανάμεσά τους και στρατιωτικούς, που κατηγορούνται από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ενέχονται στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.
«Βλέπουμε ότι η Γερμανία υποστηρίζει οτιδήποτε είναι εναντίον της Τουρκίας», και «υπό τις συνθήκες αυτές προς το παρόν είναι αδύνατον για εμάς να ανοίξουμε το Ιντσιρλίκ στους γερμανούς βουλευτές», επέμεινε σήμερα ο Τσαβούσογλου. «Αν (οι Γερμανοί) προχωρήσουν σε θετικά βήματα στο μέλλον, θα το ξανασκεφτούμε», πρόσθεσε.
Η υπόθεση του Ιντσιρλίκ προκάλεσε ένα κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας, εταίρων στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις των οποίων όμως επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Η απαγόρευση από τις γερμανικές αρχές των εκδηλώσεων υποστηρικτών του Ερντογάν στο πλαίσιο της εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος και τη μετατροπή του πολιτικού συστήματος σε προεδρικό, δηλαδή την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.
Το Βερολίνο εκφράζει από την πλευρά της ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ειδικά μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο ακολούθησαν μαζικοί διωγμοί κατά κύματα.
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν εξέφρασε στη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ επικρίσεις για το άσυλο που παραχωρήθηκε από τις γερμανικές αρχές σε τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι είναι πραξικοπηματίες.