Ψυχολόγοι από το Ισραήλ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαδεδομένη αντίληψη ότι το χαμόγελο κάνει έναν άνθρωπο να φαίνεται νεότερος – εξ ου και σχεδόν όλοι χαμογελάνε στις φωτογραφίες- δεν αποδεικνύεται επιστημονικά.
Ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στη Νεγκέβ, με επικεφαλής τον καθηγητή του Εργαστηρίου Οπτικής Αντίληψης Τζβι Γκανέλ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychonomic Bulletin and Review», πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων, με τα οποία μελέτησαν πώς οι εκφράσεις του προσώπου επηρεάζουν την εκτιμώμενη ηλικία κάποιου.
Σαράντα εθελοντές κλήθηκαν να δουν σε υπολογιστή διάφορες φωτογραφίες ανθρώπων και να τις ταξινομήσουν ανάλογα με την ηλικία που πίστευαν ότι είχε καθένας από τους εικονιζόμενους. Τα πρόσωπα στις φωτογραφίες είχαν τρεις βασικές εκφράσεις: χαμογελαστή, έκπληξης, και ουδέτερη.
Οι συμμετέχοντες «βαθμολόγησαν» τα χαμογελαστά πρόσωπα ως αυτά με την μεγαλύτερη ηλικία, ενώ αυτά με την έκπληξη ως τα πιο νεανικά. Οι ουδέτερες εκφράσεις ήταν κάπου ανάμεσα.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι μετά το τέλος του πειράματος οι εθελοντές θυμούνταν εσφαλμένα πως είχαν θεωρήσει τα χαμογελαστά πρόσωπα ως τα πιο νεανικά, ενώ στην πραγματικότητα είχαν κάνει το ακριβώς αντίθετο.
«Τα μέσα ενημέρωσης προωθούν την ιδέα ότι το χαμόγελο κάνει κάποιον νεότερο. Μπορεί να το δει κανείς αυτό σε όλα αυτά τα χαμογελαστά πρόσωπα στις διαφημίσεις. Και πόσοι από εμάς αναρτούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που δεν είναι χαμογελαστές;», δήλωσε ο ισραηλινός ψυχολόγος.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το χαμόγελο συχνά κάνει κάποιον να δείχνει μεγαλύτερος λόγω των ρυτίδων που σχηματίζονται γύρω από τα μάτια του. Από την άλλη, ένα έκπληκτο πρόσωπο ωθεί το δέρμα του προσώπου προς τα πίσω, μειώνοντας ή και εξαφανίζοντας έτσι τις ρυτίδες.