Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος υπέγραψε χθες τη συμφωνία για την μεταβίβαση της εξουσίας του στον αντιπρόεδρό του, κατήγγειλε σήμερα τα πυρά, που αποδόθηκαν σε υποστηρικτές του, εναντίον διαδηλωτών στη Σαναά, από τα οποία βρήκαν το θάνατο πέντε άνθρωποι που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις με αίτημα να προσαχθεί στην δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba ο Σάλεχ «καταδίκασε τις πράξεις βίας που σημειώθηκαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα και προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες στις τάξεις των διαδηλωτών».

Το πρακτορείο ανέφερε ότι ο Σάλεχ έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να διεξάγει έρευνα και να προσαγάγει στην δικαιοσύνη τους δράστες του εγκλήματος όποιοι κι αν είναι.

Κατηγόρησε δυνάμεις και στοιχεία, που δεν κατονόμασε, ότι «αναζητούν να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο και χάος στη χώρα» όπου συνεχίζεται η δεκάμηνη κρίση.

Εάν ο Σάλεχ εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε, μετά τις έντονες πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας, θα γίνει ο τέταρτος ηγέτης χώρας του Αραβικού κόσμου που πέφτει μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις που έγιναν γνωστές με την ονομασία Αραβική Άνοιξη κι έχουν αλλάξει το πολιτικό τοπίο στην Μέση Ανατολή.

Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν σήμερα όταν ένοπλοι με πολιτικά άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που ζητούσαν να παραπεμφθεί σε δίκη ο Σάλεχ. «Ο λαός θέλει την πτώση του Ισλάχ» (καθεστώτος), φώναζαν οι διαδηλωτές, ένα σύνθημα κοινό στις χώρες όπου γίνονται κινητοποιήσεις από τις αρχές του χρόνου.

Σε ταραχές στο νότιο τμήμα της Υεμένης εντωμεταξύ ο στρατός σκότωσε 17 φερόμενους ως ισλαμιστές μαχητές βάλλοντας με πυροβολικό εναντίον θέσεών τους στην Ζιντζιμπάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν, όπου μαχητές που θεωρούνται προσκείμενοι στην αλ Κάιντα έχουν καταλάβει μεγάλης έκτασης περιοχές, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.