Από την αρχή του 2016 ως τις αρχές Μαρτίου, συνολικά 156 ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ηγετικά στελέχη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών έχουν δολοφονηθεί και άλλοι 500 έχουν δεχθεί απειλές στην Κολομβία, η οποία προχωράει στην εφαρμογή μιας συμφωνίας ειρήνης με την οργάνωση FARC, ανακοίνωσαν χθες οι αρχές.
«Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2016 και της 1ης Μαρτίου 2017, έγιναν 156 ανθρωποκτονίες, πέντε καταναγκαστικές εξαφανίσεις και 33 επιθέσεις», διευκρίνισε η υπηρεσία του Συνηγόρου του Πολίτη, ενός δημόσιου οργανισμού ο οποίος είναι αρμόδιος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Μια από τις κυριότερες αιτίες του φαινομένου είναι ότι παράνομες ένοπλες οργανώσεις έχουν τη φιλοδοξία να καταλάβουν τις περιοχές από όπου αποσύρονται οι FARC, για να πάρουν τον έλεγχο εκτός νόμου οικονομικών δραστηριοτήτων που χρηματοδότησαν τον πόλεμο στην Κολομβία», δήλωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Κάρλος Νεγρέτ, παρουσιάζοντας σχετική έκθεση.
Ο Νεγρέτ κάλεσε τις αρχές της Κολομβίας να εντείνουν «τις προσπάθειες για να χυθεί φως στα κίνητρα και στους δράστες αυτών των εγκλημάτων» καθώς και να ενισχύσουν «τους μηχανισμούς ατομικής και συλλογικής προστασίας προκειμένου να προλαμβάνονται τέτοιες επιθέσεις».
Ο Συνήγορος του Πολίτη κατήγγειλε εξάλλου τον «στιγματισμό» θύματα του οποίου γίνονται ηγέτες κοινωνικών οργανώσεων και αγωνιστές, γεγονός που «αυξάνει τον κίνδυνο» στον οποίο εκτίθενται.
Η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος υπέγραψε στα τέλη του Νοεμβρίου συμφωνία ειρήνης με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, την παλαιότερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, η οποία διέθετε περίπου 7.000 μαχητές.
Για να επιτευχθεί η «πλήρης ειρήνη», άρχισε την 7η Φεβρουαρίου διαπραγματεύσεις με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), την τελευταία οργάνωση των ανταρτών που παραμένει ενεργή στην Κολομβία, η οποία –κατά τις επίσημες εκτιμήσεις– διαθέτει περίπου 1.500 μαχητές.
Η ηγεσία των FARC έχει απευθύνει έκκληση στον Σάντος να λάβει μέτρα για να σταματήσουν αυτές οι δολοφονίες, την ευθύνη για τις οποίες επιρρίπτουν σε ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι παραστρατιωτικοί είναι υπεύθυνοι για 127 δολοφονίες που διαπράχθηκαν πέρσι.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη στις συμμορίες λαθρέμπορων ναρκωτικών στις οποίες αφομοιώθηκαν τα μέλη των πρώην παραστρατιωτικών οργανώσεων της άκρας δεξιάς, που επίσημα αφοπλίστηκαν μεταξύ του 2003 και του 2006, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό.
Η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, πάνω από 60.000 άλλοι θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι, ενώ ακόμη 6,9 εκατομμύρια πολίτες εκτοπίστηκαν. Στον πόλεμο ενεπλάκησαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 οργανώσεις ανταρτών, ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί και οι δυνάμεις ασφαλείας.