Δύσκολη θα είναι η καθολική συναίνεση στις προτάσεις Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις που έγιναν από τους αρχηγούς των κομμάτων – πλην του ΑΚΕΛ- της Κύπρου μετά το Εθνικό Συμβούλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως ο πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν στις 12 Αυγούστου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και της Βουλής Μάριος Καρογιάν επεσήμανε πως δόθηκε η ευκαιρία στα κόμματα να δώσουν τις πρώτες θέσεις τους. Θα καταβληθεί, είπε, προσπάθεια να υπάρξει το πλαίσιο με τις μέγιστες συγκλίσεις. «Οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελούν μία καλή βάση για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες», τόνισε ο κ. Καρογιάν.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου επεσήμανε πως κατέθεσε συνολικά τις θέσεις του κόμματος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ανάγκη διαμόρφωσης στρατηγικής και αντιμετώπισης των κινδύνων ενόψει, όπως είπε, της αναμενόμενης έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ερώτηση γα την ενότητα είπε πως είναι πάγια και απαραίτητη προϋπόθεση για ορθή λύση. «Για την επίτευξή της όμως χρειάζονται συγκλίσεις και συναινέσεις με κοινή στρατηγική, αλλιώς θα πρόκειται για εξαπάτηση των πολιτών» επεσήμανε.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης επεσήμανε ότι  «έκαναν σαφέστατο ότι δεν μπορεί να υπάρχει ενότητα εάν δεν τυγχάνει σεβασμού η αντίθετη άποψη και εάν ενοχοποιείται η αντίθετη άποψη’».

Η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου επεσήμανε ότι «το κίνημα κατέθεσε πλαίσιο με οκτώ προτάσεις που αποτελούν νέα αγωνιστική βάση για ενότητα». Ζήτησε επίσης επανεξέταση των προτάσεων για την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή των 50.000 εποίκων μετά τη λύση του Κυπριακού.