Η ιστορία ξεκίνησε τον Ιούλιο μέσα σε… μία κουζίνα ενός σπιτιού στην Ιταλία. Η Claudia Bettiol, μηχανικός περιβάλλοντος και μητέρα ενός 13χρονου κοριτσιού έπλενε τα πιάτα έχοντας ανοιχτή την τηλεόραση. Την προσοχή της απέσπασε μία είδηση για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η χώρα μας πρέπει να πουλήσει τα «ασημικά» της- την δημόσια περιουσία της δηλαδή- για να σωθεί. Τότε της ήρθε η ιδέα. Έκατσε στον ηλεκτρονικό της υπολογιστή και άρχισε να τη θέτει σε εφαρμογή. Δημιούργησε την ιστοσελίδα www.europeancommongoods.org, μέσω της οποίας έκανε έκκληση για τη διάσωση των δημοσίων αγαθών των χωρών που μαστίζονται από τη κρίση.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες η σελίδα κατακλύστηκε από μηνύματα απλών πολιτών. Όπως αναφέρει η Corriere della Sera, η οποία φιλοξενεί συνέντευξη της Ιταλίδας, «χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο είναι πρόθυμοι να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να δημιουργηθεί ένας δημόσιος φορέας ο οποίος θα σώσει «την κληρονομιά της Ελλάδας που πωλείται σε τιμές… ευκαιρίας σε ιδιώτες χωρίς καμία ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και το γενικό καλό».
Η γυναίκα που ηγείται της πρωτοβουλίας τονίζει στην εφημερίδα πως μαζεύουν υπογραφές για να ακουστεί η φωνή τους στις Βρυξέλλες.