Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας εξέδωσε την απόφασή του για τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος έχει γίνει γνωστός με την ονομασία Italicum, και το κατά πόσον σέβεται τις θεμελιώδες αρχές του Συντάγματος της χώρας.
Βάσει της απόφασής του, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο, κρίνεται αντισυνταγματικός ο δεύτερος γύρος στον οποίο ο νόμος προέβλεπε ότι μπορούσαν να πάρουν μέρος μόνο δυο πολιτικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρώσει ποσοστό 40% των ψήφων. Παράλληλα, αντισυνταγματικό κρίθηκε και το εδάφιο του νόμου που επέτρεπε στους πολιτικούς να επιλέγουν ποια έδρα επιθυμούν να διατηρούν, θέτοντας υποψηφιότητα μέχρι και σε δέκα διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες ταυτόχρονα.
Διατηρείται, αντιθέτως, το πριμ εδρών για την πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας. Οι λεπτομέρειες της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη Φεβρουαρίου.
Όπως έγινε γνωστό, οι αποφάσεις των ανώτατων δικαστών θα είναι αυτόματα εφαρμόσιμες, χωρίς να υπάρχει ανάγκη νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας από το κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αυτό σημαίνει ότι, θεωρητικά, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές ακόμη και τον Ιούνιο, μολονότι αυτό το χρονοδιάγραμμα θεωρείται από πολλούς σχολιαστές πολύ δύσκολο να τηρηθεί.
Ο νόμος ο οποίος «διορθώθηκε» σήμερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο εγκρίθηκε από την πλειοψηφία που υποστήριζε την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, με την λογική ότι θα προωθούσε την ανάδειξη σταθερών κυβερνήσεων.
Επισήμως, σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τάσσονται υπέρ μιας σχετικά σύντομης προσφυγής στις κάλπες, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά πιθανόν να μην στηθούν, τελικά, κάλπες πριν από το ερχόμενο Φθινόπωρο.