Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν υπάρχει πλέον, αλλά μέρος του αποθέματος των όπλων του λίβυου ηγέτη μπορεί να βρίσκεται ήδη στα χέρια των ανταρτών του Νταρφούρ, των εξεγερμένων της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ και άλλων ένοπλων εξτρεμιστών, προειδοποιούν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.
Υπάρχει μια «πραγματική ανησυχία» για το γεγονός ότι τα όπλα αυτά μεταφέρθηκαν στις γειτονικές χώρες, λέει ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Ίαν Μάρτιν.
Οι αντάρτες άδειασαν όλες τις αποθήκες όπλων του συνταγματάρχη Καντάφι. Και η πλειοψηφία των ντουφεκιών, των εκτοξευτήρων ρουκετών και των αυτόματων όπλων έχουν ήδη διασχίσει τα σύνορα, υποστηρίζουν διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες.
Μια έκθεση από Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχει αναφερθεί σε φορτηγά ολόκληρα με πιστόλια που διέσχιζαν το Νταρφούρ, περιοχή του δυτικού Σουδάν, που σπαράσσεται από τον πόλεμο, και κατευθύνονταν προς το Νότιο Κορντοφάν και το κρατίδιο του Κυανού Νείλου, δύο περιοχές του Σουδάν που ελέγχονται από τους εξεγερμένους.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο τα όπλα να έχουν περάσει στο Νταρφούρ από τη Λιβύη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρεσβευτής του Σουδάν στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάφα Αλά Ελ Χατζ Άλι Οσμάν.
Πολλές αφρικανικές χώρες έχουν εκφράσει τις ίδιες ανησυχίες.
«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τα όπλα μεταφέρθηκαν προς το Τσαντ, το Μαλί και το Νίγηρα», λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Μαυριτανίας Χαμάντι ουλντ Χαμάντι.
Ο Πρόεδρος του Νίγηρα, Μαχαμάντου Ισούφου, έθεσε αυτό το θέμα τον περασμένο μήνα στους ηγέτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο κ. Ισούφου είπε ότι τα όπλα «βρίσκονται σε όλη την περιοχή του Σαχέλ και της Σαχάρας και θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των εξτρεμιστών».
Τριάντα δύο συγγενείς του δικτάτορα, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ, τρεις στρατηγοί και ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας, βρήκαν καταφύγιο στο Νίγηρα.
Διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι από την Αλγερία, τη Μαυριτανία, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Ευρώπη συναντήθηκαν πρόσφατα για το θέμα αυτό, δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον πιθανολογούμενο κίνδυνο τα μέλη της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQIM) να πάρουν στα χέρια τους αυτά τα όπλα.
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται να τα δουν να χρησιμοποιούνται στην επικράτειά τους. Τα όπλα αυτά, κυρίως πύραυλοι εδάφους-αέρος με πολύ μικρή εμβέλεια (MANPAD) αποτελούν μείζον μέλημα της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη. Εκτιμάται ότι οι δυνάμεις του Καντάφι είχαν περισσότερους από 20.000 MANPADs.
«Αν και η κυβέρνηση της Λιβύης φαίνεται να ελέγχει τα αποθέματα χημικών όπλων και πυρηνικών υλικών, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ο υπόλοιπος εξοπλισμός να έχει εξαφανιστεί και να πέρασε τα σύνορα», δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Λιβύη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με το CNT για να εξασφαλίσουν τα αποθέματα των όπλων. «Από την αρχή της κρίσης, έχουμε εμπλακεί ενεργά με τους συμμάχους μας και τους εταίρους για να βοηθήσουμε τη Λιβύη να ασφαλίσει όλο αυτό το οπλοστάσιο συμβατικών όπλων μετά την ανάκτηση, τον έλεγχο και την πώληση των MANPADs», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.
«Η κυκλοφορία αυτών των όπλων θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια στην Αφρική», δήλωσε ένας αφρικανός διπλωμάτης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό.
«Υπάρχουν λιγότερα όπλα στη Σομαλία, αλλά οι ισλαμιστές έχουν ήδη προμηθεύσει (με όπλα) άλλα κινήματα στην Υεμένη, την Αιθιοπία και άλλες χώρες της περιοχής. Ομάδες γύρω από τη Λιβύη θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την πτώση του Καντάφι», σημείωσε.