Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αεροπορικές επιχειρήσεις του NATO στη Λιβύη θα συνεχιστούν όσο υπάρχουν δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι που συνεχίζουν να προβάλουν αντίσταση στους εναπομείναντες θύλακες που ελέγχουν και ώσπου η προσωρινή κυβέρνηση να ζητήσει να σταματήσουν.
Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζεράρ Λονγκέ, που συμμετείχε σε μια σύνοδο των υπουργών Άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ερωτήθηκε για τους όρους μετά την εκπλήρωση των οποίων το NATO θα θέσει τέλος στην αποστολή του.
«Δε θα πρέπει να υπάρχουν πλέον θύλακες αντίστασης και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο πρέπει να ζητήσει», είπε ο Λονγκέ στους δημοσιογράφους.
Με τον Καντάφι να έχει ανατραπεί και τις δυνάμεις που είναι πιστές στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι υπουργοί Άμυνας του NATO συζητούν σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για να δοθεί τέλος στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, που διαρκούν πλέον οκτώ μήνες, σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ο Λονγκέ είπε ότι η κατάληψη της γενέτειρας του Καντάφι, της Σύρτης, θα είναι σημαντική από πλευράς συμβολισμού, αλλά πρόσθεσε: «Δεν είναι όλη η Λιβύη. Έχουμε ακόμα αντίσταση κανταφικών στην Μπάνι Ουάλιντ για παράδειγμα και. . . ορισμένες κινήσεις διεσπαρμένες στη νότια Λιβύη».
Δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης μάχονται δρόμο-δρόμο στη Σύρτη και οι διοικητές τους λένε ότι η μάχη για την πόλη διανύει τις τελευταίες της ώρες. Η κατάληψη της πόλης θα σημάνει ότι ο μεγαλύτερος θύλακας αντίστασης θα έχει εξουδετερωθεί και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο θα μπορέσει να επικεντρωθεί στην διοργάνωση δημοκρατικών εκλογών στη χώρα.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα είπε επίσης ότι θεωρεί πως οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «όσο υπάρχουν μάχες που συνεχίζονται».
Το NATO είχε παρατείνει την αποστολή για 90 ημέρες το Σεπτέμβριο αλλά λέει ότι θέλει να την ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν. Ο Ράσμουσεν είπε ότι το Σύμφωνο προτίθεται να συνδράμει τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας εάν αυτό ζητηθεί.
Για τους κατοίκους της Σύρτης, που εμποδίζονται να φύγουν, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα πυρά των αεροσκαφών του NATO και των μαχητών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. «Γιατί μας βομβαρδίζει το NATO;», διερωτήθηκε ο Φαράκ Μούσα, ενώ εγκατέλειπε την πόλη. Ένας άλλος κάτοικος, ο Σάλεμ Χάμις, που επίσης προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη Σύρτη, πρόσθεσε ότι το σπίτι του βομβαρδίστηκε από αεροσκάφος του NATO.
«Το σπίτι μας χτυπήθηκε από μια βόμβα. Κατέστρεψε τρία δωμάτια. Ευτυχώς ήμασταν στα άλλα», είπε. «Οι βομβαρδισμοί του NATO είναι τρομακτικοί. Όλα είναι τρομακτικά».
Στο μεταξύ, δύο μαζικοί τάφοι που περιέχουν σχεδόν 900 σορούς βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.