Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Μαχμούντ Τζιμπρίλ δήλωσε σήμερα ότι θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή όταν ολόκληρη η χώρα περιέλθει στον έλεγχο των δυνάμεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.
Οπαδοί του έκπτωτου λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι εξακολουθούν να ελέγχουν κάποιους θύλακες στη Λιβύη, ανάμεσά τους και την γενέτειρά του Σύρτη.
«Δεν θα διατηρήσω οποιαδήποτε επίσημη θέση μετά την απελευθέρωση», δήλωσε ο Τζιμπρίλ, που ηγείται του εκτελεστικού συμβουλίου και είναι υπουργός Εξωτερικών, στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.
Στο μεταξύ συνεχίζεται και σήμερα η αποχώρηση προς τα δυτικά των αμάχων από τη Σύρτη, την οποία πολιορκούν οι δυνάμεις της νέας κυβέρνησης της Λιβύης.
Δεκάδες οχήματα που μετέφεραν απελπισμένους κατοίκους με τα υπάρχοντά τους συνωστίζονταν στον παραλιακό δρόμο προς τα δυτικά.
Ένας από αυτούς, ο Φάρακ Μούσα, προσπαθούσε να φύγει με την οκταμελή οικογένειά του καθισμένη μέσα στο αυτοκίνητό τους πάνω από μία στοίβα από βαλίτσες. Όπως δήλωσε περίμενε αρκετές ημέρες προτού αποφασίσει να φύγει από τη Σύρτη, όμως αναγκάστηκε εξαιτίας της σφοδρότητας των βομβαρδισμών.
«Φοβόμασταν να φύγουμε γιατί οι οπαδοί του Καντάφι μας είχαν πει ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο θα μας έκοβε το λαιμό», είπε από ένα σημείο ελέγχου περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από την πόλη.
«Όμως δεν μπορούσαμε να μείνουμε εξαιτίας των βομβαρδισμών, έπρεπε να το διακινδυνεύσουμε. Γιατί μας βομβαρδίζει το ΝΑΤΟ;» αναρωτήθηκε ο Μούσα. «Μας έχουν σταματήσει σε πέντε σημεία ελέγχου και κάθε φορά μας ψάχνουν», πρόσθεσε.
Ένας μαχητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ο Μοχάμεντ Σαχόμι, δήλωσε από τη μεριά του: «Δεν είναι όλοι οπαδοί του Καντάφι. Όμως όταν το ΝΑΤΟ ρίχνει βόμβες κοντά στα σπίτια τους, φεύγουν. Γνωρίζουν ότι τα πράγματα είναι πια σοβαρά. Νομίζετε ότι φεύγουν επειδή πιστεύουν στην επανάσταση; Απλώς φοβούνται».