Με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων, επιτεύχθηκε σαφής μείωση του αριθμού των προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη, αλλά παρ΄ όλα αυτά στο μεταξύ διάστημα, έχουν έλθει 50.000 πρόσφυγες στη Γερμανία και 18.000 στην Αυστρία, υπογράμμισε ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, παρουσιάζοντας το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, τα αποτελέσματα της σημερινής «μίνι» Συνόδου Κορυφής «Μετανάστευση κατά μήκος της βαλκανικής οδού».
Όπως είπε, στη Σύνοδο συζητήθηκε η περαιτέρω διαχείριση της Συμφωνίας με την Τουρκία και υπήρξε η εκτίμηση ότι η Τουρκία τηρεί τα συμφωνηθέντα, αλλά θα πρέπει να αποφευχθούν εξαρτήσεις και κανείς να είναι προετοιμασμένος.
Συγκεκριμένη συζήτηση έγινε πάνω σε τρία σημεία:
Κατά πρώτον να υπάρξει αύξηση των δυνάμεων της Frontex γιατί τα 1.500 στελέχη δεν επαρκούν για έναν αποτελεσματικό έλεγχο και προστασία των εξωτερικών συνόρων και για να μην καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα έρχεται στην Ευρώπη, αλλά οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα από συντεταγμένη διαδικασία.
Κατά δεύτερο να υπάρξει εξασφάλιση της Συμφωνίας με την Τουρκία που συνδέεται με την απελευθέρωση της βίζας αλλά και με τεχνικά προβλήματα που, όπως παρατήρησε, συζητήθηκαν με ειλικρίνεια.
Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία προσπαθεί να τηρήσει τη Συμφωνία με συνέπεια, αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογη συνέπεια, τόνισε ο Κρίστιαν Κερν, ιδιαίτερα στο σημείο ότι σήμερα η Τουρκία θεωρείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ως σίγουρη χώρα για επαναπροώθηση, με «μοναδική εξαίρεση» την Ελλάδα, κάτι που οδηγεί στο να μην επαναπροωθεί η Ελλάδα προς την Τουρκία, ανθρώπους που προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, εξετάστηκε το θέμα ποιες είναι οι αιτίες του προβλήματος και συμφωνήθηκε πως μαζί, η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία καθώς και η Αυστρία, θα καταβάλουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες προσπάθεια για να μια αποσαφήνιση της κατάστασης.
Προς τούτο θα εξεταστεί αφενός πώς μπορεί να ενεργήσει κανείς στο θέμα επαναπροώθησης στην Τουρκία, και αφετέρου πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο Κρίστιαν Κερν, σημαντική αιτία για την καθήλωση τόσο πολλών ανθρώπων στα ελληνικά νησιά.
Ως τρίτο σημείο των συζητήσεων κατά τη Σύνοδο, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε την κοινή διαπίστωση πως η προσφυγική κρίση διαρκεί, πως οι αιτίες της συνεχίζουν να υπάρχουν και πως χρειάζονται και άλλες συμφωνίες με άλλες χώρες, κατά το πρότυπο εκείνης με την Τουρκία.
Ο ίδιος ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα της Συνόδου θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επίσης θα ενημερωθούν και οι επί μέρους χώρες για σχετικές ενέργειες, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί και σε επόμενες συναντήσεις και ειδικότερα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Αυστριακός καγκελάριος παραδέχθηκε πως στην Ελλάδα είχαν δοθεί υποσχέσεις που σε μεγάλο βαθμό δεν τηρήθηκαν σε σχέση με παροχή βοήθειας, η οποία, όπως σημείωσε είναι αναγκαία και η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.
Ο ίδιος επανέλαβε εκ νέου πως θα πρέπει να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πως τα σύνορα θα πρέπει να ελέγχονται ώστε να γνωρίζει κανείς ποιος έρχεται στην Ευρώπη, η οποία η ίδια θα πρέπει να αποφασίζει ποιος θα έρχεται και ποιος όχι.