Οι άμαχοι στη Σύρτη βρίσκονται κάθε μέρα σε ένα διαρκή αγώνα για την εξεύρεση τροφίμων. Αγοράζουν πανάκριβη βενζίνη κι εγκαταλείπουν με τα αυτοκίνητά τους την πόλη τους, την ώρα που οι δυνάμεις της προσωρινής κυβέρνησης, μέσα στην πόλη, αναζητούν φίλα προσκείμενους στον Μουάμαρ Καντάφι μαχητές.
Οι τελευταίοι ως και τώρα δεν διστάζουν να σκοτώνουν αμάχους, με την κατηγορία ότι είναι φιλικοί με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Άλλοτε, τους εξαναγκάζουν να πολεμούν στο πλευρό τους.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις εισέβαλαν σήμερα στη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι, μια πόλη με 100 χιλιάδες κατοίκους, από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ στον εναέριο χώρο της κάνουν περιοδικά την εμφάνισή τους τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, τα πολεμοφόδια των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Σύρτης μειώνονταν διαρκώς τις τελευταίες ώρες, σε βαθμό πλήρους εξάντλησής τους.
Ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές, καθιστούν τη γενική κατάσταση από τον τομέα της ασφάλειας ακόμα πιο δύσκολη.
Ακριβώς με τη δύση του ηλίου, σε όλη την πόλη αντήχησαν πέντε πολύ σφοδρές εκρήξεις, όμως άγνωστης μέχρι στιγμής προέλευσης.
Στο μεταξύ, εξελίσσεται ένα μαρτύριο πείνας, αλλά και δίψας για τους αμάχους.
«Και φοβάμαι και πεινώ» δήλωσε στο Reuters ο Γάζι Αμπντούλ Ουαχάμπ, που διαμένει στην πόλη τα 40 τελευταία έτη.
Τα τελευταία 24ωρα, μετά μια ΝΑΤΟϊκή αεροπορική επιδρομή, που έπληξε την κατοικία του, μαζί με την οικογένειά του παρέμεινε στο ύπαιθρο.
Στα τοπικά νοσοκομεία, τα ιατρικό υλικό δεν επαρκεί. Η ηλεκτροδότηση είναι πολύ προβληματική.
Ο ΟΗΕ στέλνει βυτιοφόρα με νερό στα περίχωρα της Σύρτης, ώστε να ξεδιψάσουν οι άμαχοι που την εγκαταλείπουν με τα αυτοκίνητά τους.
Ενώ συμπληρώθηκε ένας μήνας αφότου το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ελέγχει την Τρίπολη, ο Μουάμαρ Καντάφι, που κυβέρνησε επί 42 συναπτά έτη, παραμένει άφαντος.
Στην κωμόπολη Γαντάμες στη νοτιοανατολική έρημο της Λιβύης, κοντά στα αλγερινά σύνορα, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της προσωρινής κυβέρνησης είχε νωρίτερα σήμερα συνομιλίες με φυλάρχους Τουαρέγκ, με στόχο τη διατήρηση της δημόσια τάξης στην ευρύτερη περιοχή.
Πάντως, στην ίδια περιοχή εκτιμάται ότι μπορεί πλέον να κρύβεται ο Μουάμαρ Καντάφι.