Η λιβυκή «επανάσταση» που οδήγησε στην ανατροπή του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25.000 ανθρώπους, όπως δήλωσε σήμερα, μιλώντας στον ΟΗΕ, ο Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης.
Ο Αμπντελτζαλίλ ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Έθνη και όλες τις χώρες που υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερμένων ενώ υποσχέθηκε μια «δίκαιη δίκη» για τα μέλη του καθεστώτος του Καντάφι.
«Χάσαμε 25.000 μάρτυρες, οι τραυματίες είναι διπλάσιοι», είπε ο Αμπντελτζαλίλ ενώπιον του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και άλλων ηγετών κατά τη διάρκεια της συνόδου των “Φίλων της Λιβύης”, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Η βοήθεια του ΟΗΕ και των άλλων χωρών ήταν κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της λιβυκής επανάστασης, πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου σημείωσε ότι πολλά μέλη του παλαιού καθεστώτος έχουν συλληφθεί αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι. Υποσχέθηκε ότι όσοι προσαχθούν τελικά ενώπιον της δικαιοσύνης θα έχουν μια «δίκαιη δίκη».
Στο μεταξύ, η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως τη νόμιμη ηγεσία της Λιβύης, υπό την προϋπόθεση ότι θα σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση στην οποία θα εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές παρατάξεις. Η Αφρικανική Ένωση ήταν ο τελευταίος μεγάλος διεθνής οργανισμός που δεν είχε ακόμη αναγνωρίσει το Συμβούλιο ως το νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού, μολονότι περίπου 20 από τις 54 χώρες-μέλη της είχαν μεμονωμένα αναγνωρίσει τους εξεγερμένους.
Νωρίτερα σήμερα ο Καντάφι χαρακτήρισε τις εξελίξεις στη Λιβύη μια «μασκαράτα» που οφείλεται αποκλειστικά στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, οι οποίοι όμως, όπως υποστήριξε, “δεν θα διαρκέσουν για πάντα”. Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, τόνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Συμμαχίας στη Λιβύη “θα διαρκέσουν για όσο χρειαστεί”.