Κυβερνητικός αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του ελπίζει να αποκατασταθούν οι σχέσεις της με την Τουρκία, μετά την απέλαση από την Άγκυρα του ισραηλινού πρεσβευτή και την αναστολή των στρατιωτικών συμφωνιών με το εβραϊκό κράτος, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Η Τουρκία έλαβε τα μέτρα αυτά σήμερα, επομένη της δημοσιοποίησης λεπτομερειών μιας έκθεσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος, όμως το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία στην επιδρομή του κατά του τουρκικού πλοίου Mavi Marmara που μετείχε στο διεθνή στολίσκο με τη βοήθεια για τη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι.
Σύμφωνα παράλληλα με διπλωματικές πηγές στην Ιερουσαλήμ, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ισραήλ επαναβεβαίωσε σήμερα την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη στην Τουρκία.
«Το Ισραήλ εξέφρασε εκ νέου τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά δεν ζητεί συγγνώμη γι’ αυτήν την επιχείρηση. Το Ισραήλ, όπως οποιαδήποτε άλλη χώρα, έχει το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα», δήλωσαν οι διπλωματικές πηγές.
«Το Ισραήλ αναγνωρίζει την ιστορική σημασία των σχέσεων με τον τουρκικό λαό και έχει κάνει προσπάθειες για να τις διατηρήσει, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί ένα μέσο για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών», προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.
Όσον αφορά την έκθεση του ΟΗΕ, οι πηγές αυτές σημείωσαν ότι «το Ισραήλ υιοθετεί την έκθεση του ΟΗΕ διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις του. Είναι ένα επαγγελματικό κείμενο, σοβαρό και ενδελεχές, το οποίο επιβεβαιώνει τη νομιμότητα του ναυτικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε από το Ισραήλ γύρω από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών υδάτων».