Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, υπαναχώρησε χθες σε σχέση με τις δηλώσεις που είχε κάνει την Κυριακή για την αύξηση της φορολογίας για τους πλούσιους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας τελικά ότι οι πλούσιοι θα πρέπει απλά να πάρουν μικρότερη φοροαπαλλαγή από τις αρχικές προτάσεις του προγράμματός του.
Ο Τραμπ υπαναχώρησε από τη δήλωση που έκανε την Κυριακή υποστηρίζοντας την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων, ενώ τονίζει ότι οι φορολογικές προτάσεις που παρουσίασε το Σεπτέμβριο θ’ αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο Κογκρέσο, στην περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτάσεις του έχουν περισσότερο χαρακτήρα πλαισίου αρχών, παρά πρακτικής εφαρμογής.
Ο Τραμπ υποστήριξε χθες ότι στις κυριακάτικες δηλώσεις του δεν εννοούσε ότι στηρίζει την αύξηση της φορολογίας για τους έχοντες από τα σημερινά επίπεδα της, αλλά αναφέρονταν σε πιθανές αναπροσαρμογές των δικών του φορολογικών προτάσεων.
«Θα πρέπει ν’ αυξηθεί η φορολογία των πλουσίων, δε θα επιτρέψω ν’ αυξηθεί η φορολογία της μεσαίας τάξης», δήλωσε ο Τραμπ στο CNN, για να συνεχίσει: «Αν προχωρήσω σε αύξηση της φορολογίας των πλουσίων τώρα, αυτοί θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν λιγότερα σε σύγκριση με αυτά που πληρώνουν σήμερα. Μιλάω για αύξηση από τη δική μου αρχική φορολογική πρόταση», εξήγησε.
Η φορολογική πρότασή του παρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο προδιαγράφοντας ευρείες φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με τη μεγαλύτερη από αυτές τη μείωση του φόρου εισοδήματος από το σημερινό επίπεδο του 39,6% στο 25%. Ο Τραμπ τόνισε χθες ότι η μείωση της φορολογίας για τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, αλλά και τις επιχειρήσεις, αποτελεί προτεραιότητα του. Σε συνέντευξή του, στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News, έδωσε έμφαση στη δέσμευσή του για τη μείωση των φόρων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων που θα προκύψουν από τη διαπραγμάτευση με το Κογκρέσο.
Σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο, το θέμα της φορολογίας κυριαρχεί στον προεκλογικό αγώνα για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ προσπαθεί να βρει τον κατάλληλο πολιτικό βηματισμό επιχειρημάτων, έναντι της ενδεχόμενης διεξαγωγής ενός τελικού προεκλογικού αγώνα με τη Χίλαρι Κλίντον.
«Ο Τραμπ θα γίνει μη ρεαλιστικός και ουσιαστικά δυσνόητος στα ζητήματα της φορολογίας», δήλωσε ο Ντάγκλας Χολτζ-Ικιν, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους και σύμβουλος του Τζον Μακέιν το 2008. Ο Χολτζ-Ικιν συμπληρώνει ότι τα λεγόμενα του Τραμπ για διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσο «προκαλούν σύγχυση γύρω από αυτά που θέλει να κάνει».
Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει κερδίσει την υποστήριξη του πολέμιου των φόρων, Γκρόβερ Νόρκουιστ, ο οποίος δήλωσε στο CNBC χθες ότι μερικοί άνθρωποι που έχουν υπολογίσιμη φορολογική ύλη, θα έχουν αύξηση της φορολογίας του, αλλά η φορολογία αυτή θα είναι μικρότερη στη διακυβέρνηση Τραμπ. «Έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει χαμηλότερη φορολογία. Η μείωση της φορολογίας που προτείνει ο Τραμπ, θα είναι μείωση για τον κάθε Αμερικανό», τόνισε ο Νόρκουιστ.
Οι Δημοκρατικοί δεν έχασαν την ευκαιρία με το ζήτημα που προκλήθηκε γύρω από τις προτάσεις φορολογίας του Τραμπ και ιδίως με τη μείωση της φορολογίας των πλουσίων. Παρουσίασαν μελέτη του ανεξάρτητου Κέντρου Φορολογίας, εκτιμώντας ότι το μέσο προσωπικό επίπεδο οικονομικής ωφέλειας για τους πλούσιους Αμερικανούς θα φτάσει στα 1,3 εκατ δολάρια μέσω των απαλλαγών φορολογίας που προτείνει ο Τραμπ. «Αυτό είναι ένα πακέτο φορολογίας από έναν δισεκατομμυριούχο για δισεκατομμυριούχους. Μετά από μια σειρά δυσνόητων δηλώσεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τελικά γίνεται γνωστό ότι το σχέδιο των φορολογικών απαλλαγών του θα έχει ουσιαστικές ελαφρύνσεις για τους πλούσιους. Ποιος ξέρει τι θα πει ο ίδιος αύριο;» δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον.
Παράλληλα, χθες, ο Τραμπ προσπάθησε να ξεκαθαρίσει τις εντυπώσεις για τα σχόλια που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το αμερικανικό χρέος. Τόνισε ότι ποτέ δεν υποστήριξε την αναδιάρθρωση ή την πτώχευση αναφορικά με το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, αλλά ότι θα το εξαγοράσει φθηνότερα μέσω έκπτωσης, στην περίπτωση ανόδου των επιτοκίων. «Θα πρέπει να σταματήσει να μιλάει για το χρέος, γιατί μέχρι στιγμής, δεν έχει πει κάτι λογικό», τονίζει ο Χολτζ-Ικιν.
Η υποψηφιότητα του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων έχει προκαλέσει ουσιαστικό πολιτικό ρήγμα στο κόμμα, με τους ηγετικούς κύκλους του ν’ ανησυχούν για τη ρητορική του Τραμπ σε σχέση με τους παράνομους μετανάστες, τους μουσουλμάνους, τις γυναίκες, αλλά και την αντίθεσή του στο ελεύθερο εμπόριο. Οι θέσεις αυτές που έχει κατά καιρούς εκφράσει ο Τραμπ, τον φέρνουν σε αντίθεση με την πολιτική παράδοση των Ρεπουμπλικάνων, στα συγκεκριμένα ζητήματα.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν είχε γνωστοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν είναι έτοιμος να υποστηρίξει τον Τραμπ, δήλωσε χθες, ότι θα παραιτηθεί από την προεδρία του κεντρικού συνεδρίου που θα διεξαχθεί στις 18-21 Ιουλίου, στην περίπτωση που το ζητήσει ο Τραμπ. Της δήλωσης αυτής είχαν προηγηθεί σχόλια του Τραμπ σχετικά με το ενδεχόμενο να ωθήσει τον Ράιν σε παραίτηση από το ρόλο του προέδρου του συνεδρίου.
Από την άλλη μεριά, Τραμπ και Ράιαν έχουν προγραμματίσει αύριο συνάντηση σε μια προσπάθεια επίλυσης των διαφορών τους, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα ο Τραμπ θα έχει κύκλους διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία.
Ο Μάρκο Ρούμπιο πρώην συνυποψήφιος του Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε ότι έχει επιφυλάξεις έναντι του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, απαντώντας στο ενδεχόμενο να είναι αντιπρόεδρος του Τραμπ.