Έξι μήνες μετά τη διεθνή διάσκεψη της 19ης Μαρτίου κατά την οποία αποφασίστηκε η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, εκπρόσωποι από 60 χώρες συναντώνται σήμερα στο Παρίσι με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον για να συζητήσουν τη δημοκρατική μετάβαση και την ανοικοδόμηση της Λιβύης, καθώς το στρατιωτικό μέρος της επιχείρησης οδεύει προς το τέλος του.
«Σε στρατιωτικό επίπεδο, το παιχνίδι τελείωσε. Είναι πλέον σημαντικό να επιτύχει η μετάβαση… αλλά εάν περιμένουμε, κινδυνεύουμε να την οδηγήσουμε σε αποτυχία», δήλωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας.
Για το λόγο αυτό, ο Νικολά Σαρκοζί διεύρυνε τον κύκλο των συμμετεχόντων στη σημερινή διεθνή διάσκεψη προσκαλώντας, εκτός από τα τριάντα μέλη της «ομάδας επαφής» που υποστήριξαν τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, εκπροσώπους χωρών που μέχρι σήμερα τήρησαν αρνητική στάση απέναντι στην νατοϊκή επιχείρηση ή θεώρησαν ότι υπερέβη τα όρια που έθεσε η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Παρόντες από την πλευρά του συνασπισμού θα είναι ο Καναδός Στίβεν Χάρπερ, η Αμερικανίδα Χίλαρι Κλίντον, ο Ιταλός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι γενικοί γραμματείς του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι. Αλλά επίσης η Ανγκελα Μέρκελ, υπουργοί από τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και ο πρεσβευτής της Βραζιλίας στο Κάιρο Σεζάριο Μελαντόνιο.
Παρόντες θα είναι επίσης ως εκπρόσωποι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, ο Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ και ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, οι οποίοι θα κληθούν να παρουσιάσουν έναν «οδικό χάρτη] προς τη δημοκρατία στη Λιβύη και κυρίως τις ανάγκες της χώρας σε οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση.
Θα ζητήσουν επίσης την αποδέσμευση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν κατατεθεί από το καθεστώς Καντάφι σε διεθνείς τράπεζες.
Εντωμεταξύ, η Ρωσία αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη αρχή της Λιβύης, προχωρώντας σε κινήσεις που στόχο έχουν την αύξηση της επιρροής της την επόμενη ημέρα και την προστασία των οικονομικών της συμφερόντων στη χώρα.
«Η Ρωσία αναγνωρίζει το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και λαμβάνει υπόψη το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα που
περιλαμβάνει την κατάρτιση νέου Συντάγματος, τη διενέργεια γενικών εκλογών και το σχηματισμό κυβέρνησης», τονίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.