Δυσαρεστημένη εμφανίστηκε η Νότια Αφρική, από τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, και έτσι δεν θα συμμετάσχει σήμερα στη διάσκεψη του Παρισιού που είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της βορειοαφρικανικής χώρας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα.

«Είμαστε δυσαρεστημένοι» για τον τρόπο που ερμηνεύθηκε η απόφαση 1973 του ΟΗΕ για να πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, δήλωσε ο Ζούμα στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Νορβηγία.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ δήλωσε σήμερα πως η Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει τις νέες λιβυκές αρχές να σχηματίσουν δημοκρατικές αστυνομικές δυνάμεις, να ανακτήσουν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση ή ακόμη να εξασφαλίσουν την επιτήρηση των συνόρων.

Η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία αρχίζει σήμερα στο Παρίσι, «αποτελεί μια ευκαιρία για να σκεφτούμε τη δουλειά που θα έχουμε μακροπρόθεσμα για να βοηθήσουμε το λιβυκό λαό στη φιλοδοξία του να έχει μια δημοκρατική χώρα», δήλωσε η Κάθριν Άστον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η Άστον αναφέρθηκε σε πρώτη φάση στην ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια, αλλά επίσης στη «μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας ώστε να εξασφαλιστεί πως θα υπάρξουν αποτελεσματικές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες θα λειτουργούν σε μια δημοκρατική χώρα».

Παράλληλα δήλωσε ότι η ΕΕ μπορεί επίσης να προσφέρει την υποστήριξή της για να απαλλαγεί η χώρα από τα πολλά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση, στη διαχείριση της επιτήρησης των συνόρων καθώς και στη διοργάνωση εκλογών και την αρωγή για το σχηματισμό μιας αληθινής “κοινωνίας των πολιτών».

Αναφορικά με το σχηματισμό της αστυνομίας, η ΕΕ, η οποία έχει ήδη φέρει σε πέρας τέτοιες αποστολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, κινδυνεύει πάντως να βρεθεί σε ανταγωνισμό με το ΝΑΤΟ. Η συμμαχία θέλει επίσης να προσφέρει τη βοήθειά της στον τομέα αυτό.

Η Άστον διαβεβαίωσε πάντως πως οι δύο οργανισμοί «θα συντονιστούν» και πως τελικά έγκειται στον ΟΗΕ να αποφασίσει, στο μέτρο που τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν το πάνω χέρι στη διεθνή αρωγή στην εποχή μετά τον Καντάφι.

Στο μεταξύ, διπλωματική ομάδα της ΕΕ έφτασε στην Τρίπολη, ανακοίνωσε σήμερα στη Ρώμη ο ιταλός υπουργός Άμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα, καθώς οι πρεσβείες αρχίζουν να επαναλειτουργούν στην Τρίπολη.

Η Ιταλία και η Γαλλία άνοιξαν και πάλι τις πρεσβείες τους στην Τρίπολη, τις οποίες είχαν κλείσει νωρίτερα φέτος.

Εξάλλου η Κίνα επέμεινε σήμερα ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο πρέπει να διαδραματίσει «σημαντικό ρόλο» στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, χωρίς πάντως να φτάσει μέχρι να αναγνωρίσει επισήμως το πολιτικό όργανο της εξέγερσης.

Η Κίνα «δίνει σημασία στη σημαντική θέση και το σημαντικό ρόλο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου για την επίλυση του λιβυκού ζητήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Επιθυμούμε να παραμείνουμε σε στενή επαφή με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και να εργασθούμε υπέρ της προόδου στις σινο-λιβυκές σχέσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Μα Ζαουσού.

Η Κίνα υποστηρίζει σταθερά τις διεθνείς προσπάθειες για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη και να επιτραπεί μια μεταβίβαση της εξουσίας χωρίς συγκρούσεις και είναι έτοιμη να εργαστεί μαζί με τη διεθνή κοινότητα για να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στη μελλοντική ανοικοδόμηση της Λιβύης.

Να μην επωφεληθούν οι δυτικές δυνάμεις με άνισο τρόπο από τις εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει η ανοικοδόμηση της Λιβύης μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις.