Η ευρωπαία επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε σήμερα κατά των καταχρήσεων στη Λιβύη, λέγοντας σε συνέντευξη πως η ΕΕ «δεν θα προσφέρει ανεπιφύλακτα την εμπιστοσύνη της» στη νέα εξουσία.

«Αν αρχίσουν νέες αιματοχυσίες στη Λιβύη, θα αντιταχθούμε. Η στάση της ΕΕ έναντι αυτών που δεν σέβονται το νόμο θα είναι η ίδια με αυτή έναντι του Μουάμαρ Καντάφι», δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για την Ανθρωπιστική Βοήθεια.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα λεηλασίες, εμπρησμούς και κακομεταχείριση αμάχων από ορισμένους εξεγερμένους.

Την Τρίτη μια άλλη ΜΚΟ, η Διεθνής Αμνηστία, ανέφερε περιπτώσεις κακομεταχείρισης, ιδιαίτερα προσώπων ύποπτων ότι πολέμησαν με τις καθεστωτικές δυνάμεις, κυρίως μαύρων και υποσαχάριων Αφρικανών.

«Η ΕΕ αποδέχεται τη νέα εξουσία στη Λιβύη, όμως η εμπιστοσύνη της σ’ αυτή δεν θα είναι ανεπιφύλακτη», επέμεινε η Γκεοργκίεβα.

«Παρακολουθούμε με προσοχή τις αλλαγές στη Λιβύη. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε το λιβυκό λαό», υπογράμμισε.

Η επίτροπος επέμεινε εξάλλου στην ανάγκη να τεθεί υπό έλεγχο η ανθρωπιστική κατάσταση στην Τρίπολη».

«Σε πολλά νοσοκομεία λείπουν βασικά φάρμακα, υπάρχει έλλειψη καυσίμων, συνεπώς εμποδίζονται οι μεταφορές και (…) πολλές αποθήκες πυρομαχικών έχουν λεηλατηθεί, δεν ξέρουμε ποιοι έχουν στην κατοχή τους βλήματα, βομβίδες, αυτόματα τουφέκια, φυσίγγια», διευκρίνισε.

Η επίτροπος μίλησε για «παιδιά που παίζουν στον δρόμο με χειροβομβίδες», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να συγκεντρωθούν τα πυρομαχικά».

Η ίδια δήλωσε πως ελπίζει «ότι η ανθρωπιστική φάση θα ξεπεραστεί σύντομα». «Η Λιβύη δεν είναι μια φτωχή χώρα», τόνισε , «έχει αρκετούς οικονομικούς πόρους για να επενδύσει στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξή της».