Την απώλεια ποσού που ισοδυναμεί με το μισθό ενός μήνα θα βιώσουν έως το 2020 οι Βρετανοί σε περίπτωση Brexit σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που θα δοθεί αργότερα σήμερα στη δημοσιότητα, και την οποία επικαλείται το ραδιόφωνο του BBC.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4, ότι θα ήταν «λάθος» και κακή απόφαση η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση των 28, λίγο πριν παρουσιάσει στο Λονδίνο έκθεση για τις οικονομικές συνέπειες ενός Brexit, σχεδόν δύο μήνες πριν από το δημοψήφισμα.
Ο Γκουρία δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα αποσπάσει καλύτερη συμφωνία για την οικονομία της εκτός της ΕΕ από ό,τι εντός αυτής και επισήμανε ότι αυτοί που κάνουν εκστρατεία υπέρ του «όχι» ενδίδουν σε ευσεβείς πόθους ενόψει του δημοψηφίσματος.
«Κάναμε μια σειρά από υπολογισμούς και συμπεράναμε ότι το Brexit είναι ένας φόρος… Ισοδυναμεί χονδρικά με την απώλεια αποδοχών ενός μήνα μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών και τότε αυτό συνεχίζεται… και εδώ υπάρχει μια συνεχής απώλεια», δήλωσε ο Γκουρία.
«Αυτό δεν είναι ευσεβής πόθος, ότι πιστεύουμε πως το στρατόπεδο υπέρ του Brexit σε πολλές περιπτώσεις θεωρεί δεδομένα μια σειρά από πράγματα που, ξέρετε, θα μπορούσαν να προχωρήσουν με τον δικό τους τρόπο», υπογράμμισε.
«Δεν υπάρχει κανενός είδους συμφωνία βάσει της οποίας μπορείτε να προχωρείτε καλύτερα μόνοι σας, από το να προχωρείτε μαζί με τους Ευρωπαίους», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ. «Η όλη ιδέα εδώ είναι ότι κάνουμε τις συγκρίσεις, τις προσομοιώσεις, τους υπολογισμούς μέσω διαφόρων τρόπων σύμφωνα με τους οποίους αυτό θα συμβεί. Στο τέλος συμπεραίνουμε και λέμε, γιατί χάνουμε τόσο πολύ χρόνο, τόση μεγάλη προσπάθεια και τόση ευφυΐα προσπαθώντας να βρούμε τρόπους για να αντισταθμίσουμε μια κακή απόφαση, όπου δεν χρειάζεται αναγκαστικά να ληφθεί η κακή απόφαση».
«Σε σύγκριση με το βασικό σενάριο όπου (οι Βρετανοί) θα είχαν (τα χρήματα αυτά) στην τσέπη τους, έτοιμοι να τα δαπανήσουν, δεν θα τα έχουν, συνεπώς αυτό στην πραγματικότητα είναι ένας φόρος», υπογράμμισε ο Γκουρία.
Την περασμένη εβδομάδα, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών είχε εκτιμήσει ότι η ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα προκαλέσει ένα «βίαιο οικονομικό σοκ» στη Βρετανία και θα αφαιρεί από κάθε νοικοκυριό στη χώρα περίπου 4.300 στερλίνες ετησίως (5.400 ευρώ). Αυτό το πρώτο βρετανικό δημοψήφισμα για την Ευρώπη από το 1975 ανησυχεί τους οικονομικούς κύκλους και ηγέτες όλου του κόσμου, οι οποίοι στην πλειονότητά τους τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε η ιστοσελίδα What UK Thinks, η παραμονή στην Ένωση των 28 θα επικρατήσει με ποσοστό 54% έναντι 46% για το Brexit.