Η πολιτεία της Γιούτα, στις ΗΠΑ, είναι η πρώτη που ανακήρυξε την πορνογραφία κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σε μια κίνηση που ο κυβερνήτης της λέει πως γίνεται για να προστατευτούν «οι οικογένειές μας και οι νέοι μας».
Το νομοσχέδιο δεν απαγορεύει την πορνογραφία στη πολιτεία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Μορμόνοι. Ζητεί ωστόσο να καταβληθεί «μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποφευχθεί η έκθεση και ο εθισμός στην πορνογραφία».
Οργάνωση που εκπροσωπεί τη βιομηχανία των ταινιών ενηλίκων επέκρινε το νομοσχέδιο ως παλιομοδίτικο.
Η πορνογραφία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «διαιωνίζει ένα σεξουαλικά τοξικό περιβάλλον και συμβάλει στην υπερ-σεξουαλικοποίηση των εφήβων, ακόμα και παιδιών σε προεφηβική ηλικία, στην κοινωνία μας».
Έτσι, ζητεί να γίνουν περαιτέρω βήματα για να γίνουν αλλαγές στην «εκπαίδευση, την πρόληψη, την έρευνα και την πολιτική στην κοινότητα και σε κοινωνικό επίπεδο» ενάντια στην «επιδημία», αλλά δεν αναφέρει πώς να γίνουν οι αλλαγές αυτές.
Το νομοσχέδιο υπεγράφη από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Gary Herbert, ο οποίος χαρακτήρισε σοκαριστικό το μέγεθος της πορνογραφίας στην κοινωνία.
Έρευνα του 2009 διαπίστωνε πως η Γιούτα ήταν η πολιτεία με το υψηλότερο ποσοστό εγγεγραμμένων σε ιστοσελίδες online πορνογραφίας στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα άλλες έρευνες επισήμαιναν πως η πορνογραφία δεν είναι εθιστική.
Το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε από την οργάνωση κατά της πορνογραφίας με το εύγλωττο όνομα «Πολεμήστε το νέο ναρκωτικό», της οποίας ιδρυτές και μέλη είναι όλοι Μορμόνοι.
Ο «Συνασπισμός του ελεύθερου λόγου», οργάνωση που συνδέεται με τη βιομηχανία του πορνό, ζήτησε να γίνει διάλογος.
«Θα έπρεπε να ζούμε σε μια κοινωνία όπου ο κόσμος μιλά ανοιχτά για τη σεξουαλικότητα και το θέμα συζητείται με σωστούς τρόπους και δεν αποτελεί στίγμα» τόνισε εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Θα έπρεπε να συνεργαστούμε ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση ανηλίκων σε υλικό για ενηλίκους».