Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Αιμιλίου, ο οποίος τελεί σε διαθεσιμότητα, στην κατάθεση του στην Ερευνητική Επιτροπή για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση, αναφέρθηκε σε δείπνο που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2009 με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, ο οποίος φέρεται να είπε ότι, τυχόν αρνητική εξέλιξη στο θέμα των εμπορευματοκιβωτίων θα επηρέαζε τις σχέσεις Λευκωσίας – Δαμασκού αλλά και τις σχέσεις της Κύπρου με άλλες χώρες του αραβικού κόσμου.

Σε άλλο σημείο, έγινε αναφορά σε αλληλογραφία που αφορούσε αίτημα της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να σταλούν στην Κύπρο εμπειρογνώμονες και να επιθεωρήσουν το φορτίο. Οι εμπειρογνώμονες ούτε ήρθαν, ούτε στάλθηκαν οι σχετικές πληροφορίες που ζητήθηκαν, είπε ο κ. Αιμιλίου.

Η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, Μαίρη Σταυρινίδου, αναφερόμενη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Άμυνας τον περασμένο Φεβρουάριο για τη διαχείριση του φορτίου, είπε ότι οι τέως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας επέμεναν ότι το ζήτημα ήταν πολιτικό, παρά τις επισημάνσεις αρμοδίων του ΓΕΕΦ ότι υπήρχε κίνδυνος έκρηξης.

Είπε επίσης, ότι η συνεδρία έληξε με οδηγίες από τους δύο Υπουργούς να εξετασθεί και να εξακριβωθεί η αξία της πυρίτιδας και, αφού ληφθούν τα στοιχεία αυτά, το θέμα να τύχει περαιτέρω πολιτικού χειρισμού από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αύριο έχουν κληθεί στην Ερευνητική Επιτροπή, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού.