Οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών Χούτι, που έχουν την υποστήριξη του Ιράν, αποκλιμακώνονται έναν χρόνο μετά την έναρξή τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.
Οι μάχες στα δύο μεγάλα μέτωπα της Υεμένης, το ένα στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία και το άλλο στην πόλη Τάιζ, έχουν περιοριστεί κατά τον τελευταίο μήνα μετά τη διαμεσολάβηση των ντόπιων φυλών. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν τη διεξαγωγή μυστικών συνομιλιών με τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική λύση.
Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya παρουσίασε τον ταξίαρχο Άχμετ αλ-Ασέρι να δηλώνει ότι «οι μαζικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, πλησιάζουν στο τέλος τους…, ενώ η επόμενη φάση είναι το στάδιο αποκατάστασης της σταθερότητας και ανοικοδόμησης της χώρας». Το τηλεοπτικό κανάλι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνέντευξη του Ασέρι, ενώ ο ίδιος δε στάθηκε δυνατό να σχολιάσει περαιτέρω τη δήλωσή του.
Η πολεμική δράση του -υπό τη Σαουδική Αραβία- συνασπισμού άρχισε πριν από ένα χρόνο με αντικειμενικό σκοπό την αποτρεπτική πολεμική δράση προκειμένου οι αντάρτες Χούτι, αλλά και οι δυνάμεις που ήταν πιστές στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, να μην πάρουν υπό τον έλεγχό τους τη χώρα. Παράλληλα η εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας αποσκοπούσε στην αποκατάσταση του προέδρου Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χάντι στην πρωτεύουσα Σαναά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ και ο Ασέρι δήλωσαν πρόσφατα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν μεταξύ των αντιμαχόμενων φυλών υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμετ.
Ο Ασέρι είχε δηλώσει από τον περασμένο Απρίλιο ότι η αρχική πολεμική αποστολή του συνασπισμού είχε ολοκληρωθεί, καθώς «είχαν αδρανοποιηθεί οι αμυντικές ικανότητες των Χούτι, αλλά και των συμμάχων τους, που αποτελούσαν απειλή για την Υεμένη, αλλά και για τις γειτονικές χώρες».
Περισσότεροι από 6.000 κάτοικοι της Υεμένης, οι μισοί από τους οποίους πολίτες έχουν σκοτωθεί από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς τον τελευταίο χρόνο, ενώ εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.