Η νεκροψία που διενεργήθηκε στη σορό ενός ιταλού φοιτητή στην Αίγυπτο έδειξε ότι , προτού δολοφονηθεί, ο φοιτητής ανακρινόταν επί έως και επτά ημέρες.
Τα ευρήματα αυτά είναι η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι τώρα πως ο Τζούλιο Ρεγκένι δολοφονήθηκε από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, επειδή δείχνουν μεθόδους ανάκρισης όπως το κάψιμο με τσιγάρο κατά διαστήματα σε διάρκεια πολλών ημερών, κάτι που, όπως υποστηρίζουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί «σφραγίδα» των μυστικών υπηρεσιών. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο παρελθόν, το υπουργείο Εσωτερικών έχει απορρίψει κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι πηγές της εισαγγελίας δήλωσαν ότι ο Χισάμ Αμπντέλ Χαμίντ, διευθυντής του Τμήματος Ιατροδικαστικής, αναφέρθηκε στα ευρήματά του κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ως ειδικού από αξιωματούχους στο γραφείο της γενικής εισαγγελίας την περασμένη εβδομάδα.
«Ζητήσαμε από τον Χισάμ Αμπντέλ Χαμίντ να εμφανιστεί στο γραφείο του εισαγγελέα για να δώσει κατάθεση, για να τον ρωτήσουμε σχετικά με τη νεκροψία», δήλωσε στο Reuters ένας ερευνητής στο γραφείο της εισαγγελίας, ο οποίος πρόσθεσε πως ο Αμπντέλ Χαμίντ συνοδευόταν από δύο συνεργάτες του, οι οποίοι συμμετείχαν επίσης στη νεκροψία.
«Ο Αμπντέλ Χαμίντ ανέφερε στη διάρκεια της κατάθεσης πως οι πληγές στο σώμα είχαν προκληθεί σε διάφορες χρονικές στιγμές με απόσταση 10-14 ωρών μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει πως, όποιος κι αν είναι αυτός που κατηγορείται ότι τον σκότωσε, τον ανέκρινε για πληροφορίες».
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε πως ο Σαάμπαν αλ-Σάμι, βοηθός του υπουργού Δικαιοσύνης σε ιατροδικαστικά θέματα, αρνήθηκε πως ο Αμπντέλ Χαμίντ κατέθεσε στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα.
Ο κύριος εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δεν ήταν διαθέσιμος για σχολιασμό. Ένας άλλος εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, από τον οποίο ζήτησε το Reuters να σχολιάσει τα ευρήματα, είπε: «Δεν γνωρίζω τίποτε για αυτό το θέμα».
Πηγή στο Τμήμα Ιατροδικαστικής επιβεβαίωσε πως ο Αμπντέλ Χαμίντ έδωσε κατάθεση. Ο Αμπντέλ Χαμίντ, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικώς το Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο Ρεγκένι, 28 ετών, εξαφανίστηκε στις 25 Ιανουαρίου, κατά την πέμπτη επέτειο της εξέγερσης που οδήγησε στον τερματισμό της 30χρονης διακυβέρνησης της Αιγύπτου από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο Ρεγκένι είχε γράψει επικριτικά άρθρα για την αιγυπτιακή κυβέρνηση, ανέφερε η ιταλική εφημερίδα που τα δημοσίευσε.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το διαμελισμένο πτώμα του φοιτητή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο οποίος έκανε έρευνα για την άνοδο των ανεξάρτητων εργατικών συνδικάτων μετά την εξέγερση του 2011, βρέθηκε σε ένα χαντάκι στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου στις 3 Φεβρουαρίου.
Αξιωματούχοι της αιγυπτιακής ιατροδικαστικής υπηρεσίας και της εισαγγελίας έχουν δηλώσει πως η σορός του έφερε ίχνη βασανισμού και πως σκοτώθηκε από χτύπημα με αιχμηρό αντικείμενο στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
«Η έκθεση νεκροψίας δείχνει έναν αριθμό τραυματισμών που έγιναν κάποια στιγμή, ενώ υπάρχουν και άλλοι τραυματισμοί αργότερα και άλλοι τραυματισμοί μια τρίτη φορά», δήλωσε ένας άλλος ερευνητής στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα, συνοψίζοντας τις δηλώσεις του Αμπντέλ Χαμίντ.
«Οι πληγές και τα κατάγματα συνέβησαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στη διάρκεια μιας περιόδου που εκτείνεται περίπου από πέντε έως επτά ημέρες».
Η υπόθεση έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας τη βαρβαρότητα για την οποία κατηγορείται η αστυνομία στην Αίγυπτο, που είναι στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών δυνάμεων.
Καταστηματάρχες στη γειτονιά όπου έμενε ο Ρεγκένι στο Κάιρο δήλωσαν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αστυνομία στην περιοχή ανέκρινε κόσμο μετά την εξαφάνιση ή μετά τον θάνατό του.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την αστυνομία για εκτεταμένες παραβιάσεις με θύματα Αιγύπτιους μετά την ανατροπή από τον στρατό του πρώτου εκλεγμένου προέδρου στην Αίγυπτο το 2013. Τέτοιες ενέργειες εναντίον ξένων υπηκόων δεν είναι συχνές.
Η Ιταλία έχει πει πως οι αιγύπτιοι ερευνητές θα πρέπει να παραδώσουν τα στοιχεία που έχουν ανακαλύψει για τον θάνατο του Ρουγκένι. Η Αίγυπτος κάλεσε τους ιταλούς ερευνητές να πάρουν μέρος στην έρευνα, όμως δικαστικές πηγές στη Ρώμη λένε πως η συνεργασία είναι περιορισμένη επειδή δεν δίνονται αρκετές πληροφορίες.
Μια δεύτερη νεκροψία στην Ιταλία «μας έφερε αντιμέτωπους με κάτι απάνθρωπο, κάτι ζωώδες», δήλωσε στις 24 Φεβρουαρίου στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News 24 ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο χωρίς να επεκταθεί.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ιταλία. Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου έχει πει ότι μεταξύ των πιθανών κινήτρων των δολοφόνων μπορεί να ήταν η εγκληματική ενέργεια ή η επιθυμία για εκδίκηση «για προσωπικούς λόγους».
Ιταλικές δικαστικές αρχές λένε πως η ιταλική ομάδα που έχει σταλεί στο Κάιρο δεν έχει λάβει οποιαδήποτε πληροφορία που να έχει κάποια αξία από τους αιγύπτιους ομολόγους της. «Δεν μας έδωσαν τίποτα», δήλωσε στο Reuters δικαστική πηγή.