Αν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα που έχει προγραμματίσει για τις 23 Ιουνίου, μια συζήτηση για ένα «Czexit» (κατ’ αναλογία με το «Brexit») θα πραγματοποιηθεί και στην Τσεχική Δημοκρατία, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόχουσαλβ Σομπότκα.
«Αν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, μια συζήτηση για την αποχώρηση της Τσεχικής Δημοκρατίας πρέπει να αναμένεται μέσα σε μερικά χρόνια», δήλωσε ο Σομπότκα στο τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK. «Ο αντίκτυπος υπάρχει κίνδυνος να είναι αληθινά τεράστιος», υπογράμμισε πριν προειδοποιήσει ιδιαίτερα για τις οικονομικές συνέπειες και για τις συνέπειες στον τομέα της ασφάλειας μιας ενδεχόμενης αποχώρησης της χώρας του από την ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Σομπότκα, η Τσεχική Δημοκρατία υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί έτσι στη «σφαίρα επιρροής» της Ρωσίας. «Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μια απόλυτη άρνηση της εξέλιξης μετά το 1989», τη χρονιά που έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Πράγα, δήλωσε.
Μετά τη διχοτόμηση της Τσεχοσλοβακίας το 1993, η Τσεχική Δημοκρατία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1999 και η Σλοβακία την ακολούθησε το 2004, με την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ.
Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από το ινστιτούτο STEM, τρεις Τσέχοι στους πέντε δήλωναν δυσαρεστημένοι από τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ.
Τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα, που τροφοδοτήθηκαν ιδιαίτερα από τον ευρωσκεπτικιστή πρώην πρόεδρο της χώρας Βάτσλαβ Κλάους, που διετέλεσε αρχηγός του κράτους από το 2003 έως το 2013, συνδέονται αυτή τη στιγμή κυρίως με τη μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα με το STEM.
Ο νυν πρόεδρος Μίλος Ζέμαν ζητεί επίσης να σταματήσει το κύμα των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη. Συμμετείχε μάλιστα πέρυσι σε μια συγκέντρωση εναντίον των μεταναστών που είχε οργανωθεί από το ξενοφοβικό κίνημα Μπλοκ εναντίον του ισλάμ.