Η πρώτη αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε σήμερα στην πόλη Μουανταμίγια αλ Σαμ, που ελέγχουν οι αντάρτες και πολιορκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις, κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με τη Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.
Πρόκειται για την πρώτη αποστολή βοήθειας μετά τη συμφωνία του Μονάχου όπου αποφασίστηκε η άμεση πρόσβαση στους πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο στη Συρία.
«Η αυτοκινητοπομπή εισέρχεται στην Μουανταμίγια αλ Σαμ. Πρόκειται για 35 φορτηγά που μεταφέρουν 8.800 σάκους με αλεύρι, 4.400 μερίδες φαγητού, κυρίως τρόφιμα πλούσια σε ενέργεια και διαφόρων ειδών φάρμακα. Επίσης μαιευτικό εξοπλισμό» επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης, ο Μουχάναντ αλ Ασάντι, που βρίσκεται στο σημείο.
Σύμφωνα με τον Γιακούμπ ελ Χίλο, συντονιστή ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη Συρία, η βοήθεια αναμένεται να διανεμηθεί σε ένα σύνολο 93.000 ανθρώπων.
«Σήμερα, βοήθεια που προορίζεται για 30.000 ανθρώπους μόλις εισήλθε στη Μουανταμίγια αλ Σαμ. Επιπλέον βοήθεια επαρκής για έναν μήνα θα διανεμηθεί σε 42.000 ανθρώπους στη Μαντάγια (και τα περίχωρά της) κι επίσης σε 1.000 ανθρώπους στο Ζαμπάντανι».
«Ταυτόχρονα, φορτία με επαρκή βοήθεια που προορίζονται για 20.000 ανθρώπους θα παραδοθούν στη Φούα και στην Καφράγια (περιοχές που πολιορκούν οι αντάρτες στο βορειοδυτικό τμήμα)» επισήμανε ο ίδιος.
Ο αξιωματούχος αυτός μίλησε ενώπιον δημοσιογράφων που συνοδεύουν την αυτοκινητοπομπή που κατευθύνεται στη Μαντάγια, την πόλη των ανταρτών που πολιορκείται από το συριακό στρατό κοντά στη Δαμασκό όπου μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν περιστατικά λιμοκτονίας.
«Ελπίζουμε ότι αυτό το πολύ σημαντικό έργο θα συνεχιστεί (…) ωστόσο πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, δηλαδή την άρση των πολιορκιών όλων των περιοχών καθώς οι πολιορκημένοι είναι άμαχοι και υποφέρουν είτε βρίσκονται στο Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), τη Φούα, τη Μαντάγια ή την ανατολική Γούτα (στο ανατολικό τμήμα της Δαμασκού)» τόνισε ο Χίλο.
«Η πολιορκία πρέπει να αρθεί σε όποια πόλη κι αν εξελίσσεται (…) είναι απαράδεκτο να γίνεται κάτι τέτοιο σε μια τέτοια χώρα στην εποχή μας» υπογράμμισε.