Σχεδόν 23.000 παιδιά που έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς τους ή τους κηδεμόνες τους, εξαιτίας της επιδημίας του Έμπολα στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, θα συνεχίσουν να χρειάζονται φροντίδα και υποστήριξη, δήλωσε η UNICEF καθώς χαιρέτισε την ανακοίνωση ότι δεν υπάρχουν πλέον κρούσματα της νόσου στη Δυτική Αφρική.
Η σημερινή ανακοίνωση ότι η Λιβερία είναι ελεύθερη από κρούσματα Έμπολα, έχοντας ολοκληρώσει μια περίοδο 42 ημερών χωρίς κρούσμα της νόσου, έρχεται μετά την ανακοίνωση της Γουινέας τον Δεκέμβριο και της Σιέρα Λεόνε το Νοέμβριο. Η χώρα τώρα εισέρχεται σε μια τρίμηνη περίοδο αυξημένης επιτήρησης.
«Η περιορισμός αυτής της επιδημίας είναι ένα επίτευγμα, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το βαρύ πλήγμα που ο Έμπολα έχει επιφέρει σε αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Manuel Fontaine, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική. «Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν, ιδιαίτερα τα παιδιά των οποίων οι ζωές έχουν γίνει ακόμη πιο ευάλωτες από τον ιό.»
Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών των οποίων οι γονείς ή κηδεμόνες πέθαναν από τον Έμπολα έχουν τεθεί στη φροντίδα της άμεσης ή εκτεταμένης οικογένειάς τους ή της κοινότητας και είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η υποστήριξή τους και πέρα από τη φάση έκτακτης ανάγκης μέσω χρηματικής επιχορήγησης, στήριξης στο σχολείο, με ρουχισμό και τρόφιμα κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και να συνεχιστούν οι νέες διευθετήσεις για οικογενειακή φροντίδα.
Από τα 28.637 άτομα που έχουν μολυνθεί από Έμπολα στα περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησε η επιδημία, 4.767 ήταν παιδιά. Συνολικά 11.315 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό – 3.508 από αυτούς ήταν παιδιά, που αντιπροσωπεύουν πάνω από τον ένα στους τέσσερις θανάτους.
Επιπλέον, πάνω από 1.260 παιδιά που έχουν επιβιώσει από την ασθένεια και στις τρεις χώρες, αντιμετωπίζουν προκλήσεις που είναι τόσο ιατρικές όσο και κοινωνικές, καθώς πολλά αγωνίζονται να γίνουν αποδεκτά πίσω στις κοινότητές τους.
«Ο Έμπολα υπήρξε μια τρομακτική εμπειρία για τα παιδιά», δήλωσε ο Fontaine. «Το χρωστάμε σε αυτά και σε όλους τους ανθρώπους της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε, να συνεχίσουμε να τα στηρίζουμε, καθώς ανακάμπτουν από τις καταστροφικές συνέπειες που η ασθένεια αυτή είχε στις ζωές τους», πρόσθεσε.
Η υποστήριξη της UNICEF για τα ευάλωτα παιδιά και στις τρεις χώρες, στοχεύει στην ενίσχυση των συστημάτων παιδικής προστασίας. Αυτό σημαίνει τη διασφάλιση ότι οι εθνικές αρχές είναι σε θέση να παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοκοινωνικής στήριξης, του εντοπισμού και επανένωσης με την οικογένεια, της προσωρινής ή εναλλακτικής φροντίδας, και κρατικών ή κοινοτικών δικτύων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης και της βίας κατά των παιδιών, που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.
Εκτός από την υποστήριξη της προστασίας των παιδιών, η UNICEF θα συνεχίσει να στηρίζει εκστρατείες για να διατηρήσει την επαγρύπνηση και την ευαισθητοποίηση, καθώς και ομάδες ταχείας αντίδρασης που διεξάγουν ενεργή επιτήρηση, κοινωνική κινητοποίηση και έγκαιρη απομόνωση και που παρέχουν βασικές υπηρεσίες, όπως για την υγεία, τη διατροφή και την παροχή νερού και υγιεινής.
Η UNICEF απευθύνει έκκληση για 15 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις επείγουσες παρεμβάσεις για τον Έμπολα στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2016. Το ποσό αυτό δεν καλύπτει παρεμβάσεις αποκατάστασης μετά τον Έμπολα, μόνο άμεσες ανάγκες.