Ένοπλοι δολοφόνησαν δύο Ιρακινούς δημοσιογράφους βόρεια της Βαγδάτης καθώς επέστρεφαν από ρεπορτάζ στο πλαίσιο του οποίου πήραν συνέντευξη από έναν ανώτερο αξιωματικό της ασφάλειας, ανακοίνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο για το οποίο εργάζονταν.
«Ένοπλοι παραστρατιωτικοί δολοφόνησαν τον ανταποκριτή Σάιφ Ταλάλ και τον εικονολήπτη του Χάσαν αλ Ανμπάκι κοντά στη Μπακούμπα», ανέφερε ένας παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου «Σαρκίγια Νιους».
Το Ιράκ θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους, πάνω από όλα τους Ιρακινούς, οι οποίοι είναι πιο εκτεθειμένοι σε επιθέσεις από τους ξένους συναδέλφους τους.
Οι δύο δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν ενώ επέστρεφαν στη Μπακούμπα από ένα ρεπορτάζ στο πλαίσιο του οποίου είχαν πάρει συνέντευξη από τον αντιστράτηγο Μίζχερ αλ Αζάουι, επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία Ντιγιάλα.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, οι δύο άνδρες επέστρεφαν από τη Μουκνταντίγια, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, όπου τη Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι σε μια διπλή βομβιστική επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, σπίτια και ένα τέμενος πυρπολήθηκαν.
Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ Γιαν Κούμπις καταδίκασε την επίθεση, κατηγορώντας τους δράστες της ότι «θέλουν να υποκινήσουν θρησκευτική βία» και να επαναφέρουν τη χώρα «στις σκοτεινές ημέρες» των συγκρούσεων σιιτών-σουνιτών.
Η επαρχία Ντιγιάλα, στην οποία υπάγεται η Μουκνταντίγια, «απελευθερώθηκε» —αποσπάστηκε από τα χέρια του ΙΚ — τον Ιανουάριο του 2015, αλλά οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις εκεί. Η επαρχία αυτή είναι εθνικά και φυλετικά μικτή.
Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι θεωρούν τους σιίτες αιρετικούς, δεν έχουν πλέον βάσεις στην επαρχία, αλλά καταφεύγουν σε τεχνικές που είχαν χρησιμοποιήσει κατά κόρον στο παρελθόν, δηλαδή επιθέσεις με οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες και βομβιστές-καμικάζι.
Το ΙΚ είχε καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στο βόρειο και στο δυτικό Ιράκ τον Ιούνιο του 2014. Οι ιρακινές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν καταφέρει σημαντικές νίκες επί των τζιχαντιστών έκτοτε.