Τα μύρτιλα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας. Ξεχωρίζουν για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία και καταπολεμούν τις ασθένειες.
Από την προστασία της καρδιάς και του εγκεφάλου μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη βελτίωση της υγείας του εντέρου, η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Ακολουθούν ορισμένα βασικά οφέλη από την κατανάλωση μύρτιλων, σύμφωνα με το Eating Well.
1. Μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών
Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και δίνει αυτό το μπλε χαρακτηριστικό χρώμα. Οι ανθοκυανίνες μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και του εγκεφάλου, ενώ έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, η κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα, βοηθώντας στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.
2. Συμβάλλουν στην πρόσληψη φυτικών ινών
Η κατανάλωση φυτικών ινών είναι σημαντική για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου, τη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Τα μύρτιλα είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, καθώς ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου 4 γραμμάρια, που αντιστοιχούν στο 12-18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
3. Προστατεύουν την καρδιά
Οι ανθοκυανίνες που περιέχουν τα μύρτιλα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και υπέρτασης. Παράλληλα, συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, ενισχύοντας τη συνολική υγεία της καρδιάς.
4. Υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία
Καθώς μεγαλώνουμε, η γνωστική μας λειτουργία μειώνεται φυσιολογικά. Ωστόσο, η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη εγκεφαλικής υγείας. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία τόσο σε ηλικιωμένους όσο και σε μεσήλικες.
5. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα μύρτιλα περιέχουν βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, οι ανθοκυανίνες τους συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, ενισχύοντας περαιτέρω την άμυνα του οργανισμού.
6. Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου
Η υγεία του εντέρου επηρεάζει πολλές λειτουργίες του σώματος, από την ψυχική υγεία έως την ανοσολογική απόκριση. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να βελτιώσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου και να μειώσει τη φλεγμονή, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.
Διατροφική αξία των μύρτιλων
Ένα φλιτζάνι (περίπου 148 γραμμάρια) ωμά μύρτιλα περιέχει:
- Θερμίδες: 96
- Υδατάνθρακες: 22 g
- Φυτικές ίνες: 4 g
- Συνολικά σάκχαρα: 14 g (φυσικά σάκχαρα)
- Πρωτεΐνη: 1 g
- Συνολικά λιπαρά: 0 g
- Κορεσμένα λιπαρά: 0 g
- Νάτριο: 0 mg
- Κάλιο: 129 mg
- Βιταμίνη C: 12 mg
- Βιταμίνη K: 29 mcg
Πώς να εντάξετε τα μύρτιλα στη διατροφή σας
Τα μύρτιλα είναι εξαιρετικά ευέλικτα και μπορείτε να τα απολαύσετε με πολλούς τρόπους: ως σνακ, φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα, σε smoothies, μαζί με τα δημητριακά ή τη βρώμη στο πρωινό σας, ακόμη και σε σαλάτες, σάλτσες ή αρτοσκευάσματα.