Η σύγκρουση που ξέσπασε πρόσφατα ανάμεσα στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα έφερε στην επιφάνεια το πλιάτσικο στα οικόπεδα- φιλέτα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, στις ακτές του Ιονίου, που συνεχίζεται εδώ και δύο δεκαετίες, καθώς και τη δόλια επιχείρηση πληθυσμιακής αλλοίωσης της εθνικής σύνθεσης στις περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα.
Όπως γράφει το «Έθνος της Κυριακής», ο χορός των νέων αποκαλύψεων άρχισε πριν λίγες ημέρες όταν ο Ράμα σε συγκέντρωση μελών και στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στη διάρκεια επίσκεψής του στους Άγιους Σαράντα, μίλησε για το πλιάτσικο που έγινε σε περίπου 500.000 στρέμματα στη λεγόμενη αλβανική Ριβιέρα, στις παραλιακές περιοχές της νότιας Αλβανίας. Ενέπλεξε μάλιστα στο σκάνδαλο αυτό της υφαρπαγής και την οικογένεια του Μπερίσα και άτομα που έχουν σχέσεις με αυτή.
Μίλησε για άτομα που ήρθαν από τον Βορρά, «δεν είχαν δει ποτέ τη θάλασσα» και εμφανίστηκαν εκεί αφότου ανέβηκε στην εξουσία ο Μπερίσα, ως γηγενείς και κληρονόμοι των ακινήτων.
Αναφέρθηκε επίσης στα αισθητικά θαυμάσια χωριά, όπως τα χαρακτήρισε, που έστησαν εκεί οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων, κατονομάζοντας πολλά χωριά που σε όλα υπήρχε ελληνική μειονότητα, για να επισημάνει πως οι νεόκοποι σημερινοί καταπατητές «έχτισαν παράνομα κτίρια και ταυτόχρονα κακόγουστα».
Φωτογράφισε και συγκεκριμένους καταπατητές που βρίσκονται στο περιβάλλον του Μπερίσα. Σε δύο άτομα που είναι κοντά στον γιο του, Σκλετσέν Μπερίσα, έχουν καταλήξει 150 στρέμματα στο Εξαμίλι των Αγίων Σαράντα.
Απέναντι στις αποκαλύψεις αυτές, σημειώνει η εφημερίδα, εντύπωση προκαλεί η αντίδραση Μπερίσα ο οποίος, από το βήμα της αλβανικής βουλής, προκειμένου να δικαιολογήσει τις αρπαγές των οικοπέδων- φιλέτων είπε ότι αυτός ήταν που δούλεψε στους Αγίους Σαράντα με πρόγραμμα και κατέβασε «Λάμπηδες και μόνο Λάμπηδες». Παραδέχθηκε δηλαδή, εξηγεί το ρεπορτάζ, ότι αυτός ήταν που εγκατέστησε μουσουλμάνους Λάμπηδες από την περιοχή της Λαμπουριάς, ανατολικά της Χειμάρρας, προκειμένου να αλλοιώσει την πληθυσμιακή σύνθεση του ελληνικής καταγωγής πληθυσμού, κάτι που έγινε επίσης στη Χειμάρρα και σε άλλες μειονοτικές περιοχές.