Οι κακοί του κινηματογράφου είναι μυθιστορηματικού τύπου αλαζόνες με ακόρεστη δίψα για πλανητική κυριαρχία που σε κάνουν να γελάς με τις ακρότητες και τις υπερβολές τους. Μόνο που κάποιες επιχειρήσεις που προσπάθησαν να φέρουν σε πέρας κράτη και ιδιώτες στον πραγματικό κόσμο είναι τόσο εξωφρενικές που θα κόβονταν ακόμα και από σενάριο του Τζέιμς Μποντ! Γιατί η μοχθηρία φωλιάζει παντού και δεν είναι αποκλειστικότητα της έβδομης τέχνης…
Η αόρατη διαστημική κατασκοπεία των ΗΠΑ
Θυμάστε τον τζεϊμσμοντικό παράφρονα Χιούγκο Ντραξ της «Επιχείρησης Moonraker» που θέλοντας να καταστρέψει την ανθρωπότητα είχε θέσει σε τροχιά έναν stealth διαστημικό σταθμό κάτω από τη μύτη του αμερικανικού στρατού; Ο αμερικανικός στρατός είχε πράγματι ένα τέτοιο πρόγραμμα, με κωδικό όνομα «Misty», με σκοπό να αναπτύξει μια σειρά από μυστικούς και αόρατους κατασκοπευτικούς δορυφόρους στο Διάστημα για να παρακολουθεί τα πάντα! Οι δορυφόροι δεν μπορούσαν να εντοπιστούν ούτε από τηλεσκόπια ούτε από ραντάρ. Ο πρώτος της σειράς εκτοξεύτηκε το 1990, αν και λίγες μέρες αργότερα εξερράγη στο Διάστημα. Πιστεύοντας ότι ήταν άλλος ένας κατασκοπευτικός δορυφόρος εκεί πάνω, αμερικανικός και ρωσικός στρατός θεώρησαν πως αυτό ήταν το τέλος του. Μόνο που η έκρηξη ήταν ηθελημένη, καθώς ο δορυφόρος όχι μόνο δεν καταστράφηκε, αλλά παρέταξε την αόρατη ασπίδα του και όλα πήγαν καλά. Η έκρηξη ήταν απλός αντιπερισπασμός για τα ραντάρ. Σε λιγότερο από έναν χρόνο βέβαια, ο δορυφόρος εντοπίστηκε από ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια υπήρξαν αρκετές αναφορές για τα χρονικά του, κυρίως από σπόντα, από ερασιτέχνες παρατηρητές δηλαδή. Ο αμερικανικός στρατός έμαθε το μάθημά του και όταν ο επόμενος αόρατος δορυφόρος εκτοξεύτηκε το 1999, είχε πια πολλά δολώματα στη φαρέτρα του για να ξεγελά όσους έχωναν τη μύτη τους εκεί που δεν έπρεπε. Παρά την επιτυχία του προγράμματος, το υπέρογκο κόστος των stealth δορυφόρων (κοντά στα 10 δισ. δολάρια) προσυπέγραψε το τέλος τους και το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε τελικά το 2007…
Η βόμβα-μπαλόνι που θα κατέστρεφε τις σοβιετικές καλλιέργειες
Οι ΗΠΑ είχαν άλλοτε ένα όπλο αλλιώτικο από τα άλλα. Το είπαν «E77» και ήταν μια βόμβα-μπαλόνι που μπορούσε να εξαφανίσει γεωργία και κτηνοτροφία χρησιμοποιώντας βιολογικούς παράγοντες. Εμπνευσμένες από τις αντίστοιχες ιαπωνικές μπαλονοβόμβες του Β’ Παγκοσμίου που έπλητταν τις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί έφτιαξαν το αναπάντεχο όπλο που συνδύαζε το ακίνδυνο μπαλόνι με 40 κιλά βιολογικού παράγοντα που μπορούσε να καταστρέψει καλλιέργειες δημητριακών σε μια τεράστια έκταση. Τα βιολογικά στελέχη ήταν κρυμμένα σε φτερά γαλοπούλας, τα οποία θα απελευθερώνονταν όταν το μπαλόνι θα έφτανε σε κατάλληλο ύψος. Όχι λιγότερα από 5.000 τέτοια φονικά μπαλόνια παραγγέλθηκαν το 1950, ικανά να καταστρέψουν περισσότερα από 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, με σκοπό να πλήξουν τη σοβιετική και κινεζική γεωργία και κτηνοτροφία. Αν χρησιμοποιήθηκαν, κανείς δεν ξέρει, αν και οι ΗΠΑ τερμάτισαν επισήμως (φανερά τουλάχιστον) την έρευνα βιολογικού πολέμου το 1969…
Το διεθνές συνδικάτο πληρωμένου εγκλήματος
Όπως θυμόμαστε, στην τζεϊμσμποντική «Επιχείρηση Κεραυνό» (Thunderball) πρωτοπαρουσιάστηκε το ΦΑΣΜΑ (SPECTRE), η εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση μισθοφόρων που είχε στο τιμόνι μια μοχθηρή διάνοια. Στον πραγματικό κόσμο, μπορεί το Paladin Group να μην έκλεβε πυρηνικά όπλα ή να κρατούσε όμηρο τη Βρετανία, έκανε όμως αντίστοιχα εξωφρενικά πράγματα και είχε επικεφαλής έναν εξίσου μοχθηρό εγκέφαλο, τον «Καταδρομέα-Φάντασμα» των Ναζί, Ότο Σκορτσένι. Ο σημαδεμένος αξιωματικός των SS έφτιαξε στη δεκαετία του 1960 το Paladin Group ως μια παγκόσμιας δράσης εταιρία εγκληματικών δράσεων που παρείχε τις υπηρεσίες της σε δικτάτορες και κυβερνήσεις του πλανήτη που ήθελαν να βγάλουν από τη μέση πολιτικούς αντιπάλους ή έψαχναν σκιώδεις εκδουλεύσεις. Και βέβαια μέσα στις γεωπολιτικές ζυμώσεις της δεκαετίας του 1960 και του 1970, η εταιρία δολοφόνων γνώρισε μεγάλες δόξες, καθώς παρέμενε ανεξάρτητη και αδέσμευτη από κράτη και μυστικές υπηρεσίες (παρά το γεγονός ότι ο κύριος πελάτης και προστάτης της ήταν ο ισπανός δικτάτορας Φρανσίσκο Φράνκο). Αντίθετα βέβαια από το SPECTRE, το Paladin Group δεν ήταν αθάνατο, καθώς μετά τον θάνατο του Σκορτσένι και του προστάτη του Φράνκο, η ομάδα πληρωμένων κακοποιών ξεθώριασε και πέρασε στο περιθώριο της Ιστορίας…
Το υπερόπλο του Σαντάμ Χουσεΐν
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ, ο Σαντάμ ήθελε ένα όπλο που να μπορεί να βλάψει τον εχθρό όσο πιο βαθιά γινόταν στο έδαφός του. Κι έτσι, ως σωστός τζεϊμσμποντικός κακός απευθύνθηκε στον μόνο τρελό επιστήμονα που θα μπορούσε να πραγματώσει το μεγαλεπήβολο όραμά του. Ο καναδός φυσικός και μηχανικός Τζέραλντ Μπουλ μόνο τρελός δεν ήταν βέβαια, καθώς παρέμενε το μεγαλύτερο όνομα παγκοσμίως στην κατασκευή όπλων και ήταν μακροχρόνιος άλλοτε συνεργάτης του αμερικανικού στρατού και άλλων κυβερνήσεων. Ο Μπουλ είχε κι αυτός ένα διακαές όνειρο, να φτιάξει ένα γιγαντιαίο υπερόπλο (Babylon Gun το έλεγε) που δεν είχε ματαδεί ο κόσμος, αν και καμιά κυβέρνηση δεν φαινόταν διατεθειμένη να υλοποιήσει το υπερφιλόδοξο και κοστοβόρο όραμά του. Κανείς εκτός φυσικά από τον Σαντάμ, ο οποίος όταν διάβασε τι μπορούσε να κάνει το υπερκανόνι του Μπουλ τον προσέλαβε με τα μάτια κλειστά. Το υπερόπλο του Καναδού θα ήταν σε θέση να εκτοξεύει βλήματα σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων και να θέτει σε τροχιά ακόμα και δορυφόρους! Το τελικό σχέδιο προέβλεπε κάννη μήκους 150 μέτρων και διαμέτρου 1 μέτρου, μπορώντας να εκτοξεύσει βλήμα 600 κιλών σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων! Κάθε πυροδότησή του θα είχε τόσο μεγάλη ανάκρουση που θα καταγραφόταν στους σεισμογράφους του πλανήτη. Ο Σαντάμ παρήγγειλε μάλιστα διάφορες εκδοχές του υπερόπλου και το ήθελε στοχευμένο στις διάφορες ανάγκες του: από το να καταρρίπτει δορυφόρους στο Διάστημα μέχρι και να εκτοξεύει πυρηνικά όπλα στην άλλη άκρη του κόσμου. Ο Μπουλ πρόλαβε να φτιάξει ένα μικρότερο πρωτότυπο του υπερόπλου του πριν αποφασίσουν να τον βγάλουν από τη μέση οι Ισραηλινοί το 1990 φοβούμενοι τα χειρότερα. Την ίδια χρονιά ο Σαντάμ εισέβαλε στο Κουβέιτ και ισοπεδώθηκε από τις ΗΠΑ, στέλνοντας το υπερφιλόδοξο όπλο του στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας…
Ο έλεγχος της παγκόσμιας αγοράς χαλκού
Ξέρουμε καλά ότι πολλοί κακοί του Μποντ θέλουν να πάρουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους ένα συγκεκριμένο αγαθό, όπως ο Χρυσοδάκτυλος για παράδειγμα. Κι όμως, στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ένας ιάπωνας χρηματιστής προσπάθησε να κάνει το ίδιο με τον χαλκό, χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια των πυρηνικών όπλων των τζεϊμσμποντικών εγκληματιών. Ο «κύριος Χαλκός», όπως τον είπαν, κατά κόσμο Γιασούο Χαμανάκα, έφτασε να ελέγχει το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού, ένα ποσοστό που μπορεί να μην ακούγεται μεγάλο, είναι όμως τεράστιο σε όρους αγοράς. Τόσο τεράστιο που του επέτρεπε να ρυθμίζει τη χρηματιστηριακή τιμή του μετάλλου σε καθημερινή βάση και να κρατά την παγκόσμια αγορά κυριολεκτικά στο χέρι. Με τους χρηματιστηριακούς χειρισμούς και τις υπόγειες διαβουλεύσεις του, κατάφερε να κρατήσει ψηλά την τιμή του χαλκού για περισσότερο από μία δεκαετία, αποκομίζοντας ασύλληπτα κέρδη στην πορεία. Αν και η πραγματικότητα είναι ευτυχώς τελείως διαφορετική από τις ταινίες κι έτσι η ζοφερή παντοκρατορία του Χαμανάκα έφτασε στο τέλος της το 1996, όταν νέοι περιορισμοί υπονόμευσαν τη θέση του. Ο χρηματιστής προσπάθησε να αγοράσει υπογείως περισσότερα αποθέματα κι έτσι πιάστηκε. Καταδικάστηκε για απάτη, φυλακίστηκε και έμαθε ότι πια χρωστούσε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια, καθώς χωρίς τους χειρισμούς του η τιμή του χαλκού καταποντίστηκε. Όσο για την παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά μετάλλων, ανακοίνωσε την απώλεια 1,8 δισ. δολαρίων εξαιτίας της λαθραίας συναλλαγής χαλκού του Χαμανάκα…