Με το Βραβείο Εγκληματολογίας τιμήθηκαν σήμερα τρεις καθηγητές καθώς έδειξαν πώς μπορεί να αποφύγει ένας γονιός να εξελιχθεί το παιδί του σε ανήλικο παραβάτη: το μυστικό είναι να διαμορφωθεί ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ γονέων και παιδιών.
Ο Αμερικανός Τράβις Χίρσι, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, η επίσης Αμερικανίδα Κάθι Σπατς Γουίντομ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζον Τζέι της Νέας Υόρκης και ο Σουηδός Περ Όλαφ Βίκστρεμ, καθηγητής εγκληματολογίας στο Κέμπριτζ, βραβεύτηκαν για το έργο τους από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.
Ο Χίρσι ξεκίνησε από το 1965 να μελετά περισσότερους από 4.000 εφήβους στο Ρίτσμοντ, μια πόλη στα προάστια του Σαν Φρανσίσκο με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας.
«Ακόμη και αν οι γονείς ήταν μη συμβατικοί ή και εγκληματίες, ο Χίρσι ανακάλυψε -κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις εκθέσεις της αστυνομίας -ότι οι ισχυροί δεσμοί με έναν ή και με τους δύο γονείς, δρούσαν υπέρ της πρόληψης της παραβατικότητας και ενίσχυαν τον σεβασμό προς τις αστυνομικές αρχές» εξήγησε το Πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με τον Χίρσι, ο έφηβος που διατηρεί στενούς δεσμούς με τους γονείς του επιδιώκει να συμμετέχει σε δραστηριότητες που εκτιμώνται από την κοινωνία και να έχει ηθική συμπεριφορά.
Ο Βίκστρεμ επικέντρωσε τις έρευνές του στους εφήβους του Πίτερμπρο της ανατολικής Αγγλίας και αποκάλυψε τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι γονείς στην πρόληψη της εγκληματικότητας «περιορίζοντάς τους την πρόσβαση σε εγκληματογόνες συναναστροφές και ενισχύοντας την ηθική των παιδιών τους».
Όσο για την Σπατς Γουίντομ, που εργάστηκε με παιδιά των κεντρικών ΗΠΑ, ορισμένα από τα οποία ήταν κακοποιημένα, έδειξε ότι «ακόμη και μια κακή εκπαίδευση μπορεί να έχει καλές πλευρές, ακόμη και οι παραβάτες γονείς μπορούν να οικοδομήσουν μια ισχυρή σχέση με τα παιδιά τους, κάτι που οδηγεί τα παιδιά στο να σέβονται τον νόμο».