Η Αυστραλία θα δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από καταυλισμούς που βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ και «είναι ανοιχτή» στην παροχή μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ προσθέτοντας ότι η περιοχή χρειάζεται μία «ισχυρή απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας».
«Είναι σημαντικό να υπάρξει μία ανθρωπιστική απάντηση, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξει μία ισχυρή απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας», δήλωσε ο Άμποτ σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.
«Υπήρξαμε ανέκαθεν καλοί πολίτες του κόσμου. Πάντα είμασταν και πάντα θα είμαστε…», είπε μεταξύ άλλων ο Άμποτ σε συνέντευξη Τύπου, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Sydney Morning Herald.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση πρόκειται να λάβει εντός της εβδομάδας απόφαση για το αν θα συμμετάσχει στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, έχοντας λάβει μέρος στην επιχείρηση στο Ιράκ τον περασμένο χρόνο.
Ο υπουργός Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον θα μεταβεί στη Γενεύη όπου θα έχει συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να συζητήσουν για την μορφή που θα λάβει η περαιτέρω βοήθεια την οποία θα μπορούσε να προσφέρει η Αυστραλία.
«Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε περισσότερους ανθρώπους από την ταραχώδη αυτή περιοχή. Είμαστε ανοιχτοί στην παροχή μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)».
Ενώ επέδειξε προθυμία να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, ο Άμποτ αρνήθηκε να πει αν ο συνολικός αριθμός προσφύγων που θα δεχτεί η χώρα του (επί του παρόντος ανέρχεται σε 14.000 ανθρώπους) θα αυξηθεί ή αν θα κλείσει η πόρτα σε πρόσφυγες που προέρχονται από άλλες χώρες του κόσμου.
Η αυστηρή στάση που τηρεί η Αυστραλία σε σχέση με τους αιτούντες άσυλο, είπε ο Άμποτ, έχει σταματήσει το δουλεμπόριο στη χώρα κι έχει δημιουργήσει περισσότερες θέσεις σε χώρους φιλοξενίας για όσους έχουν πραγματική ανάγκη.
Η μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας δέχτηκε σφοδρή κριτική την Πέμπτη σε άρθρο της εφημερίδας New York Times.
Η εφημερίδα χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί η χώρα στέλνοντας πίσω από όπου ξεκίνησαν τα πλοιάρια με τους πρόσφυγες «απάνθρωπη, αμφιβόλου νομιμότητας και εντυπωσιακά αντίθετη με την παράδοση που έχει η Αυστραλία στην υποδοχή ανθρώπων, οι οποίοι εγκαταλείπουν εμπόλεμες χώρες ή χώρες όπου υφίστανται διώξεις».
Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014, περίπου το ένα τρίτο από τους 13.750 ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο στην Αυστραλία, προέρχονταν από τη Συρία και το Ιράκ. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά τον συνολικό αριθμό προσφύγων που δέχεται ετησίως σε 18.750 ως το 2018-19.