Για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία συνεχάρησαν τον Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα υπάρξει νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών ανοίγει το δρόμο σε ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας, όπως και σε  εκσυγχρονισμό της χώρας, στην κατεύθυνση των ευρωπαϊκών αξιών και προδιαγραφών», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η περίοδος που ξεκινάει προσφέρει νέες δυνατότητες για νέες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας πάνω σε ένα νέο Σύνταγμα στο πλαίσιο της ευρύτερης δυνατής διαβούλευσης και σε ένα πνεύμα διαλόγου και συμβιβασμού, και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και των κρατών μελών της Ε.Ε.», επισημαίνουν οι Ρόμπεϊ και Μπαρόζο και τονίζουν: «η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα δώσει επίσης μια νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.».

Το κόμμα του Ερντογάν εξασφάλισε τρίτη συνεχόμενη θητεία αλλά όχι την πλειοψηφία των δύο τρίτων του κοινοβουλίου για να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος χωρίς να χρειάζεται να διαβουλευτεί με την αντιπολίτευση.