Αδιαμφισβήτητη είναι η νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, με το ποσοστό του να πλησιάζει το 50%. Στα στοιχεία που δίνουν το στίγμα της αναμέτρησης είναι επίσης η επιτυχία των Κούρδων να αυξήσουν από 20 στους 36 τους βουλευτές τους, η επιτυχία των ακροδεξιών να ξεπεράσουν το 10% και η κατά πέντε μονάδες αύξηση της δύναμης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Κατά πόσο η ισορροπία που προέκυψε θα επιτρέψει τη σύνταξη και την ψήφιση νέου συντάγματος, είναι το ερώτημα που απασχολεί από σήμερα την Τουρκία, αφού το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης, παρά τη θριαμβευτική νίκη του 50%, δεν κατάφερε να εκλέξει 330 βουλευτές που είναι η πλειοψηφία, η οποία απαιτείται για την υπερψήφιση του συντάγματος στην εθνοσυνέλευση με πρόσθετη έγκριση στη συνέχεια, μέσω δημοψηφίσματος.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 49,9% και εκλέγει 326 βουλευτές. Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,9% και 135 βουλευτές, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13% και 53 έδρες και οι ανεξάρτητοι που στήριξε το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 5,9% και 36 βουλευτές.

Πάντως το κόμμα της Δικαιοσύνης κατέρριψε χθες ρεκόρ αφού θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις (2002,2007,2011) αυξάνοντας μάλιστα τη δύναμή του κάθε φορά. Σημαντικό ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Ερντογάν στηριζόμενος στο 50% και ανεξάρτητα από το ότι δεν διαθέτει 330 έδρες στην εθνοσυνέλευση, θα επιχειρήσει τη θεσμοθέτηση προεδρικού συστήματος στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν χθες το βράδυ είπε πως το κόμμα του θα προχωρήσει για τη σύνταξη νέου συντάγματος, με διάλογο και συνεννόηση με όλα τα κόμματα. Η πρώτη μετεκλογική ομιλία που έκανε ήταν ένα κάλεσμα συνεργασίας, όπως ακριβώς είχε κάνει και μετά τις εκλογές του 2007.

Σημειώνεται ότι το κυβερνών κόμμα αύξησε κατά 5 εκατομμύρια ψήφους τη δύναμή του. Ωστόσο μειώθηκε η εκλογική δύναμή του στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Ενδιαφέρον σημείο των αποτελεσμάτων είναι και το τι θα γίνει με τους συνολικά 9 βουλευτές που έχουν εκλεγεί, αλλά είναι προφυλακισμένοι για διάφορες υποθέσεις. Πρόκειται για δύο βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και έναν του ακροδεξιοί Κόμματος που είναι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση «Εργκενεκόν» και έξι ανεξάρτητους βουλευτές που κατηγορούνται στην υπόθεση της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK).