«Οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού στο βόρειο τμήμα της Συρίας καθιστούν επείγουσα τη λήψη μιας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να δοθεί ένα τέλος σε αυτές», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

«Οι πολιτικές και διπλωματικές μας προσπάθειες αφορούν την υιοθέτηση το ταχύτερο δυνατό της απόφασης που έχουμε προετοιμάσει (με τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία)», πρόσθεσε.

«Καταδικάζω τις ενέργειες των σύρων ηγετών στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η βία και η χρήση βαρέων όπλων απειλούν να προκαλέσουν ανθρωπιστική κρίση», υπογράμμισε ο Γκίντο Βεστερβέλε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους αξιωματούχους στη Δαμασκό να θέσουν αμέσως τέλος στη βία και να επιτρέψουν την πρόσβαση αυτών που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια και των σωστικών συνεργείων στις ζώνες όπου υπάρχει κρίση.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Συρίας, σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονταν σήμερα ανάμεσα στο στρατό και ενόπλους στη βόρεια πόλη Τζισρ αλ Σούγουρ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν δύο μέλη ενόπλων οργανώσεων και συνελήφθη μεγάλος αριθμός ατόμων.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» αναφέρει ότι περισσότεροι από 400 Σύροι διέσχισαν τα τουρκικά σύνορα τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, ανεβάζοντας σε 5.051 το συνολικό αριθμό των προσφύγων από τη Συρία που έχουν εγκατασταθεί σε καταυλισμούς στη νότια Τουρκία.