Κατά των αιματηρών καταστολών της εξέγερσης στη Συρία τάσσονται η Βρετανία και η Γαλλία οι οποίες προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικό σχέδιο ψηφίσματος αυξάνοντας τις πιέσεις στον ΟΗΕ να πάρει επίσημη θέση.

Το σχέδιο του ψηφίσματος αναμένεται να   υποβληθεί στον Οργανισμό την Τετάρτη, σύμφωνα με δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού ο οποίος ενώπιον του Κοινοβουλίου είπε: «Εάν κανείς ψηφίσει κατά ή προσπαθήσει να θέσει βέτο, τότε αυτό θα αποτελεί βάρος στη συνείδησή του».

Ακόμα πιο επιθετική ήταν η ομιλία του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο ΟΗΕ τηρεί σιγήν ιχθύος» ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει τις αγριότητες που γίνονται.

Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική, εκφράζουν ανησυχία ότι το ψήφισμα ίσως είναι το πρώτο βήμα για ένα μελλοντικό ψήφισμα ανάλογο με αυτό κατά της Λιβύης, που επικύρωσε τη στρατιωτική επέμβαση ενώ ανώτατος Ρώσος διπλωμάτης επανέλαβε την άρνηση της Μόσχας να υιοθετήσει το προτεινόμενο ψήφισμα.

Σύμφωνα πάντως, με το BBC, το σχέδιο
ψηφίσματος δεν προβλέπει κυρώσεις ή στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού.